Страните по сделката за иранската ядрена програма все още не

...
Страните по сделката за иранската ядрена програма все още не
Коментари Харесай

Според ЕС Иран още не е нарушил сериозно ядрената сделка

Страните по договорката за иранската нуклеарна стратегия към момента не считат, че Техеран е направил съществени нарушавания на контрактуваното през 2015 година. Поради това Европейски Съюз няма желание да задейства механизма в съглашението, с който се стартира оборване на дейностите на другата страна. Предпочитаме в дребното време, с което разполагаме, да заложим на дипломацията, с цел да избегнем рецесията.

Това съобщи Федерика Могерини, Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, след днешния съвет на 28-те външни министри от Европейски Съюз в Брюксел.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху незабавно осъди позицията на Европейски Съюз и я съпостави с неуспеха на дипломацията в навечерието на Втората международна война да спре нападателните проекти на нацистка Германия. " Това ми припомня за опитите европейците да се понижава напрежението през 30-те години на ХХ век. И тогава е имало хора, заровили глави в пясъка, които не са виждали задаващата се заплаха ", съобщи той. Нетаняху постоянно дефинира нуклеарните планове на Иран като смъртна заплаха за Израел и света. Техеран постоянно е отричал да се стреми към основаване на атомно оръжие.

Миналата седмица инспекторите на Международната организация за нуклеарна енергетика потвърдиха, че иранците са почнали да обогатяват уран до 4.5% непорочност. Това е над допустимото съгласно договорката равнище от 3.67% и е второто ѝ нарушение след надвишаването на квотата от 300 кг обогатен уран, който страната може да съхранява на лична територия.

Но равнището е много под 20%, които Иран реализира все още на подписване на съглашението, както и несравнимо под 90%, нужни за заряд на нуклеарно оръжие. Уранът, обогатен на ниски равнища, се употребява нормално за гориво за цивилни цели.

Преди началото на днешната среща на външните министри британецът Джеръми Хант сподели, че Иран е " най-малко на една година от създаването на атомна бомба и към момента има затварящ се, само че дребен " процорец " договорката да бъде избавена ".

Според нея всяка страна, решила, че другата прави нарушшение, може да задейства механизъм на Съвместна комисия от Иран, Русия, Китай, три страни от Европейски Съюз (Франция, Германия и Великобритания) и представители на управлението на Европейски Съюз. Президентът Доналд Тръмп еднолично отдръпна Съединени американски щати от договорката предходната година, заради което рецензиите на Вашингтон официално се възприемат от останалите като изложение на противоречие, само че не и на позиция на страна по контракта.

Съединени американски щати върнаха своите наказания против Иран, само че и през днешния ден външните министри на Европейски Съюз не стигнаха до общо умозаключение какво да се предприеме, с цел да се избегне иранско-американски спор. Задействането на комисията за оборване може да докара до възобновяване на глобите на Организация на обединените нации против Иран. " Споразумението не е в положително здравословно положение, само че към момента е живо. Надяваме се и призоваваме Иран да анулира подхванатите стъпки и да се завърне към цялстно съблюдаване на контрактуваното ", съобщи Могерини.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР