Страните от Запада в решаваща степен съдействат за негативно развитие

...
Страните от Запада в решаваща степен съдействат за негативно развитие
Коментари Харесай

Сергей Лавров: Трупа се конфликтен потенциал, Западът е виновен

Страните от Запада " в решаваща степен спомагат за отрицателно развиване на събитията " в света, където " обстановката не се усъвършенства, натрупа се конфликтен капацитет ". Това съобщи външният министър на Русия Сергей Лавров на конференция за активността на съветската дипломация през 2021 година, представен ТАСС.

Русия желае да получи от Съединени американски щати и НАТО реакция по всеки член от проектодокументите с гаранции за сигурност, препоръчани от Москва, сподели Лавров. Отговорите би трябвало да са писмени; до момента в който ги чака, Русия се приготвя за всякакво развиване на събитията, уточни той.

Проектодокументите плануват по-специално отвод от разширение на НАТО в източна посока, в това число посредством приемане на Украйна; също и ограничавания върху разполагане на мощни нападателни оръжия, да вземем за пример нуклеарни, напомня ТАСС.

Перспективите за реализиране на единодушие по отношение на гаранциите за сигурност зависят от Съединени американски щати, посочи първият посланик на Русия. Москва " няма да чака до безспир някакви промени, обещания... и каквото и да ни приказват за нужда от съвещания със съдружниците..., всичко това е предлог и опит да се протака процесът ", добави Лавров.

" Контрапродуктивно е " да се гадае какъв ще е отговорът на съветските оферти, сподели Сергей Лавров. Ако тези оферти бъдат отхвърлени, Москва ще вземе решение за по-нататъшните си дейности, вземайки поради всички фактори за гарантиране на сигурността си, напомни той предходно изказване на президента Путин.

Не стопират опитите изкуствено да се уголемява съставът на Северноатлантическия съюз, по-специално да се въвлича там Украйна. НАТО и Съединени американски щати обявиха неотдавна също така, че в алианса ще бъдат приветствани и скандинавските страни, които не са негови членки, означи съветският външен министър, съгласно който пактът " изкуствено подмамва " нови страни в състава си. След Студената война, след разпадането на Варшавския контракт НАТО " изгуби смисъла на съществуването си ", акцентира той.

Москва зачита суверенитета на Финландия и Швеция, прави оценка приноса към европейската сигурност, който дава политиката им за неутралитет, и има учредения да се надява, че този принос няма да отслабне на фона на концепциите за присъединение на тези страни към НАТО. Решението несъмнено е право на финландския и на шведския народ, посочи съветският външен министър.

За Русия е изрично неприемлива появяването на НАТО до границите на федерацията, сподели Лавров във връзка опцията за участие на Украйна в алианса. Дори в случай че Украйна не влезе в НАТО, появяването на ударни оръжия в тази страна и появяването на военни бази на Съединени американски щати край Азовско море е втора алена линия за Москва, означи той, представен от РИА Новости.

В момента Москва чака да бъде контрактуван дневен ред и решение - организационните въпроси за среща на върха на " петорката " от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (Русия, Англия, Съединени американски щати, Китай и Франция), препоръчана от съветския президент Владимир Путин, сподели Лавров. Той изрази вяра проявата да се състои в присъствен режим, щом епидемиологичната конюнктура даде такава опция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР