Страните от Югоизточна Азия трябва да бъдат предпазливи при преговорите

...
Страните от Югоизточна Азия трябва да бъдат предпазливи при преговорите
Коментари Харесай

Страх ли я е Югоизточна Азия от възхода на Китай?

Страните от Югоизточна Азия би трябвало да бъдат внимателни при договарянията с Китай за огромната самодейност " Един пояс, веднъж ", с цел да не бъдат хванати в клопката на неустойчивия дълг, споделят 70 % от далите отговор в изследване, оповестено през днешния ден, написа Reuters.

Югоизточна Азия е все по-скептично настроена към наличието на Съединени американски щати в района като стратегически сътрудник и източник на сигурност, до момента в който въздействието на Китай се преглежда като възходящо както политически, по този начин и стопански, демонстрира изследването.

" Традиционното схващане, че Китай има власт в икономическата сфера, до момента в който Съединените щати упражняват своето въздействие в политико-стратегическата област, ще би трябвало да бъде преразгледано в светлината на резултатите от изследването ", се споделя в него.

 Мегапроектът на Китай
Мегапроектът на Китай " Един пояс - веднъж ": Какви са рисковете

Препоръки от шефа на МВФ Кристин Лагард

Проучването на Института ISEAS-Yusof Ishak, обвързван със сингапурското държавно управление, изследва 1008 респондента от всички 10 страни от групата на АСЕАН, от държавни, университетски и бизнес общности, гражданското общество и медиите.

Почти половината от интервюираните декларират, че главната самодейност на президента Си Дзинпин ще събере АСЕАН " по-близо до орбитата на Китай ", до момента в който една трета декларират, че на плана липсва бистрота, а 16% настояват, че ще се провали.

Голямо болшинство, или 70%, споделят, че техните държавни управления " би трябвало да бъдат внимателни при договарянията по плановете на " Един пояс, веднъж ", с цел да избегнат неустойчиви финансови отговорности към Китай ", е гледната точка, най-силно изявена в Малайзия, Филипините и Тайланд.

Някои западни държавни управления упрекнаха Китай в примамване на страни в клопката на дълга с самодейността си, обвиняване, което Китай отхвърли.

73% от интервюираните мислят, че Китай има най-голямо икономическо въздействие в района и се счита, че тя има по-голямо политическо и стратегическо въздействие от Съединени американски щати.


" Новият път на коприната " може да сътвори дългови проблеми на редица страни

И да даде опция на Китай да придобие надзор над тях

Шест от всеки 10 интервюирани декларират, че въздействието на Съединени американски щати в международен мащаб се е влошило отпреди една година и две трети считат, че американската ангажираност в Югоизточна Азия понижава. Около една трета обявиха, че имат малко или никакво доверие в Съединени американски щати като стратегически сътрудник и снабдител на районна сигурност.

По-малко от един на всеки 10 считат, че Китай е " доброжелателна мощ ", като съвсем половината споделят, че Пекин има " желание да трансформира Югоизточна Азия в своя сфера на въздействие ".

Авторите на изследването пишат: " Този резултат... е апел за събуждане на Китай да изглади отрицателния си имидж в Югоизточна Азия, макар повтаряното увещание на Пекин в доброжелателният ѝ кротичък напредък ".

Имаше апел към Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) да играе по-активна роля в филантропичната рецесията в Мианмар, макар че болшинството от респондентите търсиха ходатайство, а не дипломатически напън.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР