Страните от ОПЕК+ са подобрили през февруари, в сравнение с

...
Страните от ОПЕК+ са подобрили през февруари, в сравнение с
Коментари Харесай

Бъдещето на петролния пазар остава в центъра на вниманието на заседанието на ОПЕК+ в Баку


Страните от ОПЕК+ са подобрили през февруари, спрямо януари осъществяването на отговорностите си за ограничение на добива на нефт в границите на съглашението. Това е съобщил пред публицисти в Баку генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо в Баку, където се организират поредност от съвещания, на които се правят оценка резултатите от обновената договорка. На 17 март се организира съвещание на техническата комисия от специалисти към ОПЕК+, а за през днешния ден 18 март се чака осъществяване на двустранни министерски срещи, както и неофициална вечеря, на която ще продължи разискването на договорката ОПЕК+. Решение за продължение на договорката обаче няма да бъде взето в Баку. Най-вероятно това ще се случи на съвещанието през април във Виена, разясняват наблюдаващите на пазара.

По думите на Баркиндо през февруари осъществяването на договорката е траяло да се усъвършенства спрямо данните за януари, без обаче да дава съответни рекомендации и числа.

По-рано организация Bloomberg заяви, базирайки се на източници, че осъществяването на съглашението през февруари е 89 % при 83 % през януари.

Руският енергиен министър от своя страна разяснява, че решението за продължение на съглашението е било вярно, като през днешния ден се чакат и формалните данни на техническата комисия.

Освен това съгласно него страните от ОПЕК+ са принудени да се преценяват и с несигурността, царяща на пазара на нефт поради глобите от страна на Съединени американски щати, при вземането на решение за по-нататъшното ограничаване на добива. „ Днес е мъчно да се възнамерява активността за няколко месеца напред, поради високата волативност поради глобите. Принудени сме да вземем под внимание тази неустановеност при вземането на решенията на пазара, е споделил той. Според Новак Русия през тази година ще извърши новата договорка в границите на ОПЕК+ по-добре от 2017 година Преди ограничаването на добива бе за 300 хиляди барела дневно, в този момент е за 228 хиляди барела дневно.

Необходимостта от продължаването на договорката и през второто полугодие на 2019 година бе огласено през февруари от министъра на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих. Неотдавна той сподели, че не чака смяна на изискванията по съглашението за ограничение на добива на нефт. Миинстъра разяснява също по този начин, че нови наказания против Русия ще се отразят на целия свят, защото страната е най-големият снабдител на енергийни запаси за Европа, а също и за Китай. " Русия е най-големият снабдител на газ за Европа, на нефт - за Китай. Ако това се случи, ще се отрази на Европа, Китай и целия свят ", съобщи той.

ОПЕК и страните отвън петролния картел (ОПЕК+) се договориха в края на 2016 година във Виена за ограничаване на добива на нефт с 1,8 млн. барела дневно от равнището от октомври 2016 година Договорът започва от началото на 2017 година, като бе удължен до края на 2018 година През юни 2018 година ОПЕК+ съгласува задачата за излизане от преизпълнение на изискванията по съглашението, които тогава бяха за 47 %, само че още през ноември бе реализирано решение още веднъж да бъде приложена тактика за ограничаване на производството на нефт.

Съответно, ОПЕК+ на 7 декември взе решение за ограничаване на добива на нефт общо за всички страни по съглашението с 1,2 млн. барела дневно от януари 2019 година в разстояние на половин година. От тях 800 хиляди барела нефт са планувани за ограничаване на страните от ОПЕК, а 400 хиляди барела за страните отвън петролния картел. Русия се съгласи за понижаване на добива с 228 хиляди барела дневно от равнището от октомври 2018 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР