Страните от ОПЕК по време на заседанието си в петък

...
Страните от ОПЕК по време на заседанието си в петък
Коментари Харесай

Страните от ОПЕК постигаха споразумение за увеличение на добива на петрол


Страните от ОПЕК по време на съвещанието си в петък реализираха съглашение за нарастване на добива на нефт в границите на виенската договорка. Фактическото нарастване от организацията ще е към 400 хиляди барела дневно, оповестява РИА Новости, позовавайки се на източници от иранската делегация.

„ Постигната е договореност за нарастване на добива, съглашението ще бъде непокътнато до края на декември. Увеличение (в рамките на съглашението ОПЕК + ) ще има с 1 млн. барела, само че в реалност няма да доближи това равнище, защото някои страни няма да могат да изпълнят това, заради разнообразни условия “, декларира източникът на организацията.

Според него, в реалност нарастването на добива на страните от ОПЕК ще е почти 400 хиляди барела “. По думите му, новата договореност ще се разисква в събота в границите на срещата със страните отвън картела, участващи в съглашението (ОПЕК +).

При нарастване на добива съразмерно по квотите на страните от виенското съглашение, които не членуват в ОПЕК ще се стигне до нарастване от 200 хиляди барела, а общо за всички страни от договорката то може да е 600 хиляди барела.

По-рано министъра на петрола на Нигерия заяви, че страните от ОПЕК на съвещанието си са в петък са съгласували нарастване на добива на нефт от страните от ОПЕК и отвън картела с 1 млн. барела дневно. Фактическото нарастване обаче, съгласно него ще е към 00 хиляди барела дневно.
Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих удостовери също това след съвещанието, излиза наяве от известията на интернационалните организации.

Експертите правят оценка евентуалния недостиг на пазара на нефт от порядъка на 1,8 млн. барела дневно, по тази причина плануваното от ОПЕК нарастване на добива няма да сътвори остатък, написа от своя страна Dow Jones.

В петък ОПЕК съгласува и задачата да се върне към 100 % осъществяване на договорката. ОПЕК през месец май е извършил виенското съглашение за ограничение на добива на петрола до 132 % и възнамерява да се върне към равнището от 100 % през месец юли.

В събота, на 23 юни следва среща на всички 24 страни, участващи в съглашението ОПЕК +.

Следващото съвещание на страните, членуващи в ОПЕК ще се организира на 3 декември във Виена, се споделя в официалното съобщение от съвещанието на организацията.

Решенията на ОПЕК обаче подтикнаха растеж на цените на петрола.
Междувременно цената на контракта за август за петрола вид WTI се усили с 5,248 % и доближи равнището от 69,17 $ за барел.

Стойността на августовския контракт за петрола вид Brent скочи с 3,373 % - до 75,60 $ за барел.

Играчите на пазара обръщат внимание на данните на компанията Baker Hughes, a GE Company (BHGE), съгласно която за седмицата, завършваща на 22 юни, броят на сондажните платформи в Съединени американски щати е понижен със 7 – до 1052. В годишно изражение броят на платформите се усилва със 111, или с 11,8 %.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР