Страните от Г-7 обявиха в сряда във Вилнюс след международна

...
Страните от Г-7 обявиха в сряда във Вилнюс след международна
Коментари Харесай

Декларацията на Г-7 и ЕС за Украйна: Веднага започваме преговори за рамка за сигурност

Страните от Г-7 оповестиха в сряда във Вилнюс след интернационална рамка, която проправя пътя за дълготрайни гаранции за сигурност на Украйна, с цел да ускори страната отбраната си против Русия и да възпре Москва от бъдеща експанзия. Ето текста от името на Съединени американски щати, Англия, Германия, Франция, Италия, Япония, Канада, и Европейския съюз, публикуван от " Ройтерс ":

Съвместна декларация за поддръжка на Украйна

Ние, водачите на Групата на седемте (G7), удостоверяваме нашия хладнокръвен ангажимент към стратегическата цел за свободна, самостоятелна, демократична и суверенна Украйна, в границите на нейните интернационално приети граници, способна да се пази и да възпира бъдеща експанзия.

Ние удостоверяваме, че сигурността на Украйна е неразделна част от сигурността на евроатлантическия район.

Смятаме, че противозаконното и непровокирано навлизане на Русия в Украйна е опасност за интернационалния мир и сигурност, жестоко нарушаване на интернационалното право, в това число Устава на Организация на обединените нации, и несъвместимо с нашите ползи в региона на сигурността. Ние ще стоим до Украйна, до момента в който се пази от съветската експанзия, толкоз дълго, колкото е належащо.

Ние сме обединени в нашата трайна поддръжка за Украйна, вкоренена в нашите споделени демократични полезности и ползи, на първо място ценене на Хартата на Организация на обединените нации и правилата на териториалната целокупност и суверенитет.

Днес започваме договаряния с Украйна, с цел да формализираме - посредством двустранни задължения за сигурност и договорености, съобразени с тази многостранна рамка, в сходство с нашите съответни законови и конституционни условия - нашата трайна поддръжка за Украйна, защото тя пази своя суверенитет и териториална целокупност, възвръща стопанската система си, пази своите жители и се стреми към интеграция в евроатлантическата общественост. Ние ще насочим нашите екипи да стартират тези полемики неотложно.

Всеки от нас ще работи с Украйна по съответни, двустранни, дълготрайни задължения и договорености за сигурността за:

а) Осигуряване на устойчиви сили, способни да пазят Украйна в този момент и да възпират съветската експанзия в бъдеще, посредством непрестанно даване на:

 Декларацията на Г-7 и Европейски Съюз за Украйна: Веднага започваме договаряния за рамка за сигурност
© Reuters

б) Укрепване на икономическата непоклатимост и резистентност на Украйна, в това число посредством старания за реорганизация и възобновяване, за основаване на удобни условия за поощряване на икономическия разцвет на Украйна, в това число нейната енергийна сигурност.

в) Осигуряване на техническа и финансова поддръжка за непосредствените потребности на Украйна, произлизащи от войната на Русия, както и с цел да се даде опция на Украйна да продължи да извършва ефикасната стратегия за промени, която ще подкрепи положителното ръководство, належащо за прогрес към нейните евроатлантически желания.

В случай на бъдеща съветска въоръжена офанзива имаме намерение неотложно да се консултираме с Украйна, с цел да определим подобаващи последващи стъпки. Ние имаме намерение, в сходство с нашите съответни законови и конституционни условия, да предоставим на Украйна бърза и устойчива помощ за сигурността, съвременно военно съоръжение по суша, море и въздух и икономическа помощ, да наложим стопански и други разноски на Русия и да се консултираме с Украйна по отношение на нейните потребности, защото тя упражнява правото си на самозащита, заложено в член 51 от Устава на Организация на обединените нации. За тази цел ние ще работим с Украйна върху уголемен пакет от задължения и договорености за сигурността при положение на бъдеща експанзия, с цел да дадем опция на Украйна да отбрани своята територия и суверенитет.

В допълнение към детайлите, посочени нагоре, ние оставаме ангажирани да поддържаме Украйна, като държим Русия виновна. Това включва работа, с цел да се подсигурява, че...

Не би трябвало да има безотговорност за военни закононарушения и други жестокости. В този подтекст ние удостоверяваме нашия ангажимент да търсим отговорност от отговорните в сходство с интернационалното право, в това число посредством поддръжка на напъните на интернационалните механизми, като Международния углавен съд (МНС).

Ние удостоверяваме още веднъж, че в сходство с нашите съответни правни системи суверенните активи на Русия в нашите юрисдикции ще останат блокирани, до момента в който Русия не заплати за вредите, които е предизвикала на Украйна. Признаваме нуждата от основаване на интернационален механизъм за възобновяване на вреди, загуби или вреди, породени от съветска експанзия, и показваме готовността си да проучим опциите за създаване на подобаващи механизми.

 Декларацията на Г-7 и Европейски Съюз за Украйна: Веднага започваме договаряния за рамка за сигурност
© Reuters

От своя страна Украйна се ангажира:

Положителен принос за сигурността на сътрудниците и подсилване на ограниченията за бистрота и отчетност във връзка с партньорската помощ;

a) Продължаващо използване на правоприлагането, правосъдната система, битката с корупцията, корпоративното ръководство, стопанската система, секторите за сигурност,

и промени на държавното ръководство, които акцентират нейните задължения към демокрацията, върховенството на закона, зачитането на правата на индивида и свободите на медиите и слагат нейната стопанска система на постоянни релси;

б) Напредък на отбранителните промени и рационализация, в това число посредством подсилване на демократичния цивилен надзор върху армията и възстановяване на успеваемостта и прозрачността в отбранителните институции и промишлеността на Украйна.

Европейски Съюз и неговите държави-членки са подготвени да допринесат за това изпитание и бързо ще обмислят методите за подобен принос.

Това изпитание ще продължи, до момента в който Украйна върви по пътя към бъдещо участие в евроатлантическата общественост.

Други страни, които желаят да допринесат за това изпитание за обезпечаване на свободна, мощна, самостоятелна и суверенна Украйна, могат да се причислят към тази Съвместна декларация когато и да е.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР