Страните от Г-20 заемат единна позиция за борбата с тероризма.

...
Страните от Г-20 заемат единна позиция за борбата с тероризма.
Коментари Харесай

Г-20 се разбраха: И интернет доставчиците влизат в борбата с „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“

Страните от Г-20 заемат единна позиция за битката с тероризма. Това съобщи немския канцлер Ангела Меркел след първите диалози през вчерашния ден. Според нея тематиката за интернет и тероризма е била обсъждана доста съществено от международните водачи, съобщи Нова ТВ.

Държавите от Г-20 са решили, че ще задължат доставчиците на интернет услуги бързо да отстраняват от своите платформи терористичното и екстремистко наличие. В взаимна декларация се споделя, че най-развитите стопански системи ще обединят напъните си в битката против финансирането на интернационалните терористични групи като "Ал Каида” и " Ислямска страна ".

Най-коментирана обаче остава срещата сред Доналд Тръмп и Владимир Путин. Според държавния секретар на Съединените щати, американският президент и неговият съветски сътрудник са имали " положителна химия " и "са се свързали бързо " по време на своята първа персонална среща в Хамбург. Двамата също са разискали битката с тероризма, както и тематиката за киберсигурността. На втората е било обърнато съществено внимание и поради проблемите с хакерските офанзиви както в международен мащаб, по този начин и честите известия за съветска кибернамеса в Съединени американски щати. Според първият посланик на Москва Сергей Лавров, който е участвал на срещата на двамата международни водачи, позициите на Путин и Тръмп, че кибер сигурността е все по-голям въпрос, са съвпаднали, тъй като тази сфера е все по-рискована, основава заплаги от тероризъм, заплашва нормалнот офункциониране на обществата.

Днес пък главните тематики, които ще се разискват на съвещанието на Г-20 в Хамбург, са климатичните промени и търговията. Преговарящите екипи работят по текст на заключителна декларация. Засега обаче не е ясно дали огромните 20 ще съумеят да реализират единимислие по всички точки, като най-проблемна наподобява тематиката с битката с климатичните промени, съобщи БНР. Според източник от дипломатическите среди на Съединени американски щати, Ваингтон упорства във въпросната декларация да бъдат включени и изкопаемите горива.

По-лесни наподобяват нещата във връзка с търговията. Според осведомени имало сигнали, че от страна на Съединени американски щати може да бъде изработен избран компромис. Отново съгласно дипломати в заключителната декларация може да бъде включен ангажимент за свободна търговия и отвод от протекционизъм.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР