Страните от Г-20 почти са утроили субсидиите, които дават на

...
Страните от Г-20 почти са утроили субсидиите, които дават на
Коментари Харесай

Страните от Г-20 утроили субсидиите за енергия от въглища въпреки климатичната криза

Страните от Г-20 съвсем са утроили дотациите, които дават на въглищни електроцентрали през последните години, макар незабавната нужда от понижаване на въглеродните излъчвания, които водят до климатична рецесия, написа английското издание " Гардиън ".

Страните от Г-20, където членуват най-големите стопански системи в света, дадоха обещание преди 10 години да отстранен всички дотации за изкопаеми горива.

Данните, оповестени в отчет на Института за отвъдморско развиване и други, демонстрират, че Япония е един от най-големите финансови поддръжници на въглищата, макар че през септември предходната година министър председателят Шиндзо Абе съобщи: " Климатичните промени могат да бъдат животозастрашаващи за всички генерации... Трябва да предприемем по-категорични дейности и да понижим потреблението на изкопаеми горива. " Годишната среща на Г-20 стартира в Япония в петък.

Китай и Индия дават най-големите дотации за въглища, до момента в който Япония е на трето място, следвана от Южна Корея, Индонезия и Съединени американски щати. Въпреки че Англия постоянно ръководи лична електроснабдителна мрежа без каквато и да е въглищна сила, парламентарен отчет през юни подлага на критика милиардите лири стерлинги, употребявани за създаване на електроцентрали в чужбина, употребяващи изкопаеми горива.

Глобалните излъчвания би трябвало да спаднат на половина през идващото десетилетие, с цел да се избегне доста утежняване на засушаването, наводненията, рисковите жеги и бедността за стотици милиони хора. Ала излъчванията към момента се усилват, като силата от въглища има най-големият принос за покачването през 2018 година

" Вече изминаха 10 години, откогато Г-20 пое уговорката да отстрани дотациите за изкопаеми горива, само че изумително някои държавни управления в действителност усилват сумата, която дават на въглищните електроцентрали ", разяснява Ипек Генчу, изследователка в Института за отвъдморско развиване, и водещ създател на отчета.

" По целия свят нараства инерцията за държавните управления да подхващат незабавни дейности за справяне с климатичната рецесия и прекратяването на дотациите за въглищата ще донесе изгоди за всички (включително понижаване на замърсяването на въздуха) и ще спомогне за установяването на равни условия за чиста сила ", добави тя.

Зелени деятели възнамеряват митинги в Япония против дотациите за въглища в страните от Г-20 и в страните, където се финансират въглищни централи. Китай поддържа въглищни централи във Филипините, против което се опълчва придвижването на дамите " Орианг ", което се застъпва за полова и обществена правдивост.

Флора Сантос, която е ръководител на придвижването, съобщи: " Не можем да продължим да живеем изложени на заплаха и в лицето на все по-влошаващите се закани за оцеляването и сигурността на нашите фамилии. Разширяването на въгледобивната индустрия и плановете би трябвало да спрат допустимо най-скоро. "

Изследователите са събрали финансовите и данъчните дотации, дадени за рандеман на въглища и създаване и поддръжка на електроцентрали на въглища, в това число вложения от държавни компании. Според тях междинната годишна сума се е нараснала от 17 милиарда $ през 2014 година до 47 милиарда $ през 2017 година За разлика от това дотациите за рандеман на въглища са намалели на половина - от 22 милиарда $ на 10 милиарда $.

" В реалност държавната поддръжка за въглищата е доста по-голяма, в сравнение с демонстрират данните от отчета ни, защото в доста страни от Г-20 към момента липсва бистрота по многото способи, по които те субсидират въглищата ", разкрива Ивета Герасимчук от Международния институт за стабилно развиване и съавтор на отчета.

Въглищата се преглеждат като бранш в терминален крах в целия свят - от Азия до Съединени американски щати и Европа, а Международната организация по енергетика заяви, че общите вложения в нови въглищни централи са спаднали със 75% от 2015 до 2018 година. Причината държавните дотации да се опълчват на тази наклонност може да се дължи на обстоятелството, че държавните управления избират да поддържат бранша по политически аргументи, акцентира Генчу.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР