Страните от еврозоната ще създадат общ бюджет в подкрепа на

...
Страните от еврозоната ще създадат общ бюджет в подкрепа на
Коментари Харесай

Ще има бюджет на еврозоната, обяви германският финансов министър

Страните от еврозоната ще основат общ бюджет в поддръжка на икономическите промени, сподели на конференция в Люксембург немският министър на финансите Олаф Шолц, представен " Ройтерс ". Шолц дефинира постигнатото съглашение като пробив.

" Ще имаме бюджет на еврозоната. Ще бъде обвързван с финансовите средства, които бюджетът (на ЕС) планува за промени и за модернизиране на страните ни ", сподели Шолц. Той добави, че бюджетът ще се вкарва последователно през идните години, в случай че водачите на страните от еврозоната имат политическата упоритост да го създадат.

" Ройтерс " отбелязва, че финансовите министри на страните от валутния съюз са се споразумели за дребен бюджет за еврозоната, поставяйки завършек на траяли две години диалози, които изкараха нескрито раздялите по въпроса за усилването на интеграцията след дълговата рецесия.

Новият инструмент ще даде към 17 милиарда евро за седем години за 19-те страни, употребяващи еврото. Френският президент Еманюел Макрон призоваваше за бюджет от няколкостотин милиарда евро.

Министрите се споразумяха да активизират средства от сегашната финансова рамка на Европейски Съюз, като обособени страни членки да могат да обезпечават спомагателни пари на доброволни начала, показва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Според проекта членките ще могат един път годишно да оферират планове и начинания, които биха съдействали за конкурентоспособността и доближаването на страните. От страните ще се изисква да съфинансират всички планове с присъединяване от 25 %, само че този дял ще може да бъде намаляван на половина при стопански усложнения.

Очаква се новият така наречен бюджетен инструмент за конвергенция и конкурентоспособност да бъде задействан от 2021 година EurActiv отбелязва, че неговата цел е главно да подкрепя промени и вложения в страните от еврозоната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР