Страните от еврозоната са мобилизирали около 1% от своя БВП,

...
Страните от еврозоната са мобилизирали около 1% от своя БВП,
Коментари Харесай

Страните от Еврозоната мобилизират около €120 млрд. срещу икономическия спад от коронавируса

Страните от еврозоната са мобилизирали към 1% от своя Брутният вътрешен продукт, равняващ се на 120 милиарда евро, в битка против икономическия спад от ковид, само че не престават да не са съгласни с използването на взаимен фискален тласък след взаимна телеконференция, извършена в понеделник, заяви Euractiv.

Коронавирусът COVID-19 оказва отрицателно въздействие върху лечебни заведения, предприятия и фондови пазари по невиждан метод.

Очаква се пандемията и ограниченията за нейното преодоляване да доведат до криза на европейската икономика тази година.

На този декор, европейските финансови министри разискаха стопански пакет за поддържане на здравните системи и фирмите.

Еврогрупата в приобщаващ формат обаче не съумя да одобри взаимен европейски тласък, изискван от някои членове - изключително Франция и Италия, за справяне с опазването от вируса.

„ Съгласихме се, че е нужен неотложен, упорит и съгласуван политически отговор “, се споделя в изказване след петчасовата телеконференция, извършена от финансовите министри.

По-голямата част от отговорите обаче не престават да идват от националните държавни управления.

Според Европейската комисия общата фискална поддръжка за стопанската система, предоставена до момента в Европа, съставлява приблизително 1% от Брутният вътрешен продукт. Ако се включат единствено страни от еврозоната, това възлиза на към 120 милиарда евро.

В допълнение, държавните управления в еврозоната оферират средства за ликвидност в размер на минимум 10% от Брутният вътрешен продукт, в това число схеми за обществени гаранции и разсрочени данъчни заплащания.

Държавите-членки знаят, че този размер средства ще бъде непълен. „ Тези суми могат да бъдат доста по-големи в бъдеще “, се споделя в изказването.

Освен националните решения, Европейската комисия даде обещание да преразпредели неизразходваните структурни фондове в размер на 37 милиарда евро за поддръжка на здравните системи, дребни и междинни предприятия (МСП) и най-засегнатите браншове и служащи. Изпълнителната власт на Европейски Съюз също се стреми да направи спомагателни 28 милиарда евро от структурни фондове, изцяло възможни за покриване на тези разноски.

Европейската капиталова банка, подкрепена от Комисията, ще активизира 8 милиарда евро заеми за МСП, подкрепени от бюджета на Европейски Съюз и възнамерява да усили тази сума до 20 милиарда евро.

Министрите обаче не съумяха да реализират единодушие по предложение за увеличение на капитала на Европейска инвестиционна банка за подсилване на силата му или включване на Европейския механизъм за непоклатимост, който понастоящем разполага с 410 милиарда евро. Използването на мощта на Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) би помогнала да се изпрати явен сигнал до вложителите, споделиха анализаторите след дни на рекордни загуби на фондовите пазари.

„ Бъдете уверени, че ще защитим еврото с всичко, което имаме. “, сподели президентът на Еврогрупата Марио Сентено.

Германският финансов министър Олаф Шолц съобщи, че дебатът по отношение на присъединяване на Единния контролен механизъм (ЕНМ) на този стадий към момента е „ несвоевременен “.

Еврогрупата също приветства цялостното потребление на гъвкавостта, включена в пакта за непоклатимост и напредък, фискалните правила на Европейски Съюз и слабото използване на разпоредбите за държавна помощ, с цел да се улеснят националните разноски, както даде обещание Комисията.

Испанската министърка на стопанската система Надя Калвиньо също поддържа потреблението на всички налични европейски принадлежности за ограничение на разпространяването на вируса.

„ Ние би трябвало да създадем и ще създадем всичко належащо, когато е належащо и както е належащо “, сподели тя.

Въпреки това, Калвиньо не беше склонна да се причисли към своите френски и италиански сътрудници и да изиска огромен европейски фискален тласък в този миг.

„ Продължаваме да работим неуморно, ръка за ръка, с цел да се подготвим за икономическото възобновяване, откакто излезем от рецесията “, написа в Twitter френският финансов министър Бруно Льо Мейр след телеконференцията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР