Страните от еврозоната харчат повече, отколкото ще си върнат, за

...
Страните от еврозоната харчат повече, отколкото ще си върнат, за
Коментари Харесай

ЕЦБ: Страните от еврозоната харчат повече, отколкото ще си върнат

Страните от еврозоната харчат повече, в сравнение с ще си върнат, с цел да смекчат икономическия удар от войната в Украйна посредством дотации за горива и други ограничения за подкрепяне, заяви във вторник Европейската централна банка, като изиска от държавните управления да употребяват средствата си по-ефективно.

19-те страни, които споделят еврото, утвърдиха ограничения за поддръжка на стойност 0,9% от техния общ БВП, най-вече за компенсиране на скока в цените на силата. Но това би трябвало да усили растежа на Брутният вътрешен продукт на еврозоната единствено с към 0,4 процентни пункта тази година и да понижи инфлацията с по-малко от този процентен пункт, основно посредством по-ниски цени на силата, показва ЕЦБ.

В изследването, което беше употребявано за икономическите прогнози на ЕЦБ за 2022-2024 година, банката пресметна, че въздействието върху растежа ще отслабне през идната година, а това върху инфлацията ще обърне актуалната възходяща посока.

През 2022-2024 година се чака ограниченията за стимулиране, утвърдени в отговор на войната, да прибавят малко по-малко от 0,4 процентни пункта към икономическия напредък и да лимитират инфлацията с малко над 0,1 процентни пункта, предвижда ЕЦБ.

 iStock
Централната банка също по този начин откри, че половината от фискалните тласъци са били ориентирани към поддръжка на краткосрочното ползване на изкопаеми горива, до момента в който единствено минимална част е съдействала директно за зеления преход.

Прогноза: Европа ще изпадне в криза и това ще затрудни повдигането на лихвите

" Гледайки напред, би трябвало да се положат старания за все по-голямо ориентиране на обезщетителните ограничения, свързани с силата, към най-уязвимите семейства “, уточни ЕЦБ и добави:

" Нещо повече, тласъците би трябвало да бъдат ориентирани към понижаване на потреблението на изкопаеми горива и зависимостта от съветската сила, като в същото време се поддържат постоянни обществени финанси ".
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР