Страните от Европейския съюз ще имат достъп до лекарствата, от

...
Страните от Европейския съюз ще имат достъп до лекарствата, от
Коментари Харесай

ЕС ще избегне недостиг на лекарства, увери еврокомисарят по вътрешния пазар

Страните от Европейския съюз ще имат достъп до медикаментите, от които се нуждаят, с цел да лекуват пациенти, инфектирани с ковид, съобщи еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, добавяйки, че фармацевтичните компании удвояват производството, с цел да се оправят с дефицита, съобщи " Ройтерс ".

Пандемията от ковид сложи под голям напън лечебните заведения в Италия, Испания, Франция и другаде в Европа, а интензивните отделения се изпълниха с десетки хиляди пациенти, заболели от една и съща болест.

Ръководители на лечебни заведения и лекари от девет европейски страни обявиха в отворено писмо в сряда, че има ресурси от някои медикаменти единствено за две седмици и приканиха за по-голямо европейско съдействие.

" Ние предвидихме, че ще има напрежение за количеството медикаменти, изключително за тези, които са свързани с интензивно лекуване ", уточни Бретон. " Участниците от промишлеността бяха призовани. Днес те удвояват производството и мисля, че ще можем да отговорим на обстановката ", добави той без да дава детайлности.

Много страни по света разчитат на Китай, източника на болестта, за съставки на медикаменти.

Франция съобщи, че внася 40% от съставките за медикаменти от Китай, където по-рано тази година коронавирусът докара до затваряне на заводи. Едва в този момент те още веднъж отварят.

Лекари във Франция, станала в сряда четвъртата страна с над 4 хиляди умряли от ковид, обявиха, че равнищата на морфин и антибиотици, наред с други медикаменти, са тревожно ниски.

Спешна помощ от Еврокомисията

Европейската комисия разгласи през днешния ден, че ще поддържа директно системите на опазване на здравето на страните членки на Европейски Съюз, в битката им против пандемията от ковид посредством ограничения, които е най-добре да бъдат подхванати на нивото на Европейски Съюз. За тази цел тя ще добави по бърз, еластичен и директен метод продължаващите старания на национално ниво, се показва в известие.

По-конкретно и като първи стадий Комисията изготви първична оценка на потребностите и ще работи с страните членки, с цел да я доразвие и дефинира техните цели.

За финансиране на това деяние Комисията активизира 3 милиарда евро от бюджета на Европейски Съюз, от които 2.7 милиарда евро ще бъдат отпуснати посредством Инструмента за незабавна поддръжка и 300 млн. евро посредством потенциала за здравно съоръжение rescEU. Ще бъдат вероятни спомагателни вноски от страните членки, а също и от физически лица, фондации и групово финансиране.

По този метод Комисията ще има опция:

- да закупува и поръчва непосредствено незабавна поддръжка от името на страните членки и да разпределя здравно съоръжение и консумативи, като маски и респиратори;

- да поддържа финансово и координира належащите потребности, като да вземем за пример превозването на здравно съоръжение и на пациенти в трансгранични региони;

- да поддържа построяването на мобилни полеви лечебни заведения.

Комисията ще разпорежда директно поръчки от името на страните членки и ще насочва помощта към нуждаещите се.

Конкретните дейности ще зависят от потребностите на страните на Европейски Съюз. Например Комисията ще работи за:

- поддръжка на вноса, превоза и разпределението на защитни средства, ориентирани към най-тежко засегнатите региони;

- подкрепяне при превозването на пациенти, която би трябвало да бъдат трансферирани в лечебни заведения със свободен потенциал оттатък границата на страната им;

- поддръжка за бързото развиване на медикаменти и способи за тестване.

Ще бъдат вероятни и други дейности според от изменящите се потребности на страните членки, лечебните заведения, лекарите и пациентите.

За да обезпечи нужното финансиране, Еврокомисията разчита напълно на бюджета на Европейски Съюз за интервала 2014-2020 година и в тази връзка през днешния ден показа също план на коригиращ бюджет.

Като се има поради, че препоръчаното деяние има средносрочен до дълготраен темперамент, Брюксел ще изследва спомагателни благоприятни условия за привличане на финансиране. Те включват дарения от физически лица, фондации и даже групово финансиране.

В известието се отбелязва, че като се има поради бързото развиване на здравната рецесия в целия съюз, не може средствата да бъдат авансово разпределени сред страните членки. Екипът, който управлява самодейността, ще следи развиването на обстановката и ще реагира съгласно относителната тежест на рецесията в другите страни членки, както и съгласно към този момент съществуващите ограничения и принадлежности.

За да се дефинират страните от Европейски Съюз, които имат най-належащи потребности, и да могат средствата да се насочат към тях, Комисията към този момент е почнала да работи с националните здравни органи.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1424)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР