Страните от Европейския съюз се съгласиха да увеличат максималния размер

...
Страните от Европейския съюз се съгласиха да увеличат максималния размер
Коментари Харесай

ЕС се съгласи да увеличи фонда, използван за военна помощ на Украйна

Страните от Европейския съюз се съгласиха да усилят оптималния размер на фонда, употребен за финансиране на военната помощ за Украйна, с 3.5 милиарда евро, повишавайки тавана му до над 12 милиарда евро, съобщи " Ройтерс ".

Източници от Европейски Съюз предходната седмица споделиха, че висшият посланик на блока Жозеп Борел е изискал от държавните управления да покачат финансовия таван на Европейския механизъм за поддръжка на мира, по който към този момент са разпределени към 4.6 милиарда евро военна помощ за Украйна.

 България търси метод да се включи в програмата на Европейски Съюз за снаряди, съобщи Тагарев България търси метод да се включи в програмата на Европейски Съюз за снаряди, съобщи Тагарев

" Днешното решение още веднъж ще подсигурява, че разполагаме с финансирането, с цел да продължим да предоставяме съответна военна поддръжка на въоръжените сили на нашите сътрудници ", сподели Борел в изказване.

" Механизмът потвърди своята стойност. Той изцяло промени метода, по който поддържаме нашите сътрудници в защитата. Той прави Европейски Съюз и неговите сътрудници по-силни ", добави той.
Механизмът, основан през 2021 година, е умислен за Европейски Съюз, с цел да оказва помощ на разрастващите се страни да купуват военно съоръжение. Но 27-членният съюз бързо реши да го употребява и за снабдяване на оръжия в Украйна след нахлуването на Русия през февруари предходната година.
Фондът е обособен от бюджета на Европейски Съюз, с който не може да се финансират военни интервенции.

Той разрешава на страните от Европейски Съюз, които доставят оръжия и муниции на Украйна, да си изискат назад част от разноските. Държавите от Европейски Съюз способстват за фонда съгласно размера на техните стопански системи.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР