Страните от Европейския съюз се договориха да увеличат в следващите

...
Страните от Европейския съюз се договориха да увеличат в следващите
Коментари Харесай

Страните от ЕС се договориха за 32% дял на "зелената" енергия до 2030 г.

Страните от Европейския съюз се договориха да усилят в идващите 12 години каузи на възобновимите енергийни източници до 32% - с 5 процентни пункта повече от първичното предложение, само че под равнищата, за които упорстваха някои държавни управления и Европейският парламент.

По данни на Националния статистически институт към 2016 година делът на ВЕИ бранша в българската енергетика е бил малко под 19%.

Това е дефинитивно контрактуваният вид на закона на Европейски Съюз, в който се отстраняват и някои спънки пред дребните производители на възобновима сила. Параметрите са наложителни за осъществяване.

Текстът планува също до 2030 година изцяло да спре в Европейски Съюз използването на палмово масло - едно от главните пера на вноса от Югоизточна Азия.

Приетите ограничения имат за цел да оказват помощ на Европейския съюз да реализира към 2030 година задачата си да понижи изхвърляните от човешка активност парникови газове с най-малко 40% под равнището от 1990 година Това е задължението, стихотворец от 28-те страни членки към Парижкото съглашение за климата, опитващо да понижи световното стопляне до не повече от 2 градуса в края на века.

" Това е мъчно извоювана победа в напъните ни да отключим капацитета на прехода на Европа към чиста сила ", написа в " Туитър " еврокомисарят по климатичните въпроси Мигел Ариас Канете.

Първоначалното предложение на Европейската комисия бе за 27% дял като компромис, подсилен и от страните членки. На срещата на енергийните министри в понеделник част от тях са упорствали за по-амбициозен индикатор, само че той е бил отритнат от немския им сътрудник Петер Алтмайер като непостижимо.

Много държавни управления приказват за климатични политики и прекосяване към рандеман от възобновими източници, само че не бързат да се разделят със замърсяващите детайли от енергетиката си, защото тя продължава в забележителна степен да е подвластна от въглищни и газови централи.

Въпреки това има включен компромис - през 2023 година задачите на Европейски Съюз ще бъдат прегледани още веднъж с опция да бъдат повишени. До 2020 година задачата на Европейски Съюз е за 20% дял на ВЕИ и " Ройтерс " цитира анализатори, съгласно които много по-високи индикатори могат да се реализиран без увеличение на разноските, защото цената на инсталациите и себестойността на производството на " зелена " сила бързо понижават.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР