Страните от Европейския съюз обсъждат днес дали да дадат зелена

...
Страните от Европейския съюз обсъждат днес дали да дадат зелена
Коментари Харесай

ЕС обсъжда стартиране на предприсъединителни преговори с Албания и Македония

Страните от Европейския съюз разискват през днешния ден дали да дадат зелена светлина за започване на предприсъединителни договаряния с Албания и Македония. Някои членки обаче показаха опасения по отношение на корупцията и положението на правовата страна в двете кандидатки, оповестява ДПА.

Европейската комисия съобщи през април, че Албания и Македония са постигнали задоволителен прогрес, с цел да се сложи начало на договарянията за участието им в Европейски Съюз, предава Българска телеграфна агенция.

С неотдавнашното решение на продължителния спор сред Македония и Гърция за името на някогашната югославска република, болшинството от членките на Европейски Съюз към този момент са подготвени да стартират предприсъединителните договаряния.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот съобщи, че двете страни са постигнали " незабравим прогрес в областта на върховенството на закона и независимостта на правосъдната система ", по тази причина Германия поддържа започване на преговорния развой.

" Мога единствено да прикани още един път нашите другари от Холандия и Франция да не застават на пътя към нужния консенсус ", съобщи Рот преди среща на външните министри на Европейски Съюз.

Холандският външен министър Стеф Блок призна, че двете страни са отбелязали " значителен прогрес ".

" Но в същото време към момента не са постигнали всичко ", споделя Блок. " Искаме да забележим резултати в битката против корупцията и във връзка с правовата страна ".

Рот съобщи въпреки всичко, че е оптимист, че министрите може да се спогодят през днешния ден, като означи, че Германия е предложила компромис.

" Ние може да сложим въпроса за някои безпокойства през днешния ден и да заявим ясно, че по-специално Албания би трябвало да извърши някои предварителни условия, с цел да отвори преговорните глави ", уточни той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР