Страните от Европейския съюз (ЕС) са разделени относно това дали

...
Страните от Европейския съюз (ЕС) са разделени относно това дали
Коментари Харесай

Ядреният спор застрашава споразумението на ЕС относно целите за възобновяема енергия

Страните от Европейския съюз (ЕС) са разграничени по отношение на това дали нуклеарното гориво може да се класифицира като възобновима сила. Тези различия заплашват приемането на задачите на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид (CO2) до 2030 година и последователно унищожаване на съветските изкопаеми горива, оповестява.

Преговарящите от страните от Европейски Съюз и Европейския парламент организират своя финален плануван кръг от договаряния в сряда, с цел да слагат по-амбициозни цели на Европейски Съюз за разширение на възобновимата сила през това десетилетие.

Целите са основни за напъните на Европа да понижи излъчванията на CO2 до 2030 година и да се откаже от съветските изкопаеми горива. Но договарянията затънаха в спор дали горивата, създадени благодарение на нуклеарна сила, би трябвало да се зачитат към задачите за възобновима сила.

Франция води акция за " нисковъглероден водород " - терминът, употребен за изложение на водорода, създаден от нуклеарна сила - да бъде подложен наедно с водорода, създаден от възобновима електрическа енергия.

Подкрепа за Франция са страни, в това число Румъния, Полша, Унгария и Чешката република, които желаят по-голямо самопризнание на приноса на нуклеарната сила без CO2 към задачите в региона на климата.

Германия, Испания, Дания, Португалия и Люксембург са измежду страните срещу. Те споделят, че смесването на цели за нуклеарна и възобновима сила би отклонило вниманието от потребността на Европа да разшири огромно вятърната и слънчевата сила.

На среща на посланиците на страните от Европейски Съюз в петък страните удвоиха съществуващите си позиции, споделиха чиновници на Европейски Съюз - оставяйки някои подозрения, че договарянията в сряда ще съумеят да завършат закона.

Посланиците на страните от Европейски Съюз се срещнаха още веднъж в понеделник, с цел да се опитат да деблокират договарянията.

Държавите също са в несъгласие по отношение на други елементи от закона, в това число кои типове дървесно гориво могат да се смятат за възобновима сила.

Франция, една от страните с най-вече нуклеарни мощности в света, има необикновен интерес дали нуклеарната сила ще бъде кредитирана в границите на задачите, като се имат поради нейните проекти за създаване на нови реактори и модернизиране на огромния действителен флот.

Френският министър на енергетиката Agnès Pannier-Runacher ще свика среща на министрите на проядрените страни във вторник, с цел да обсъдят въпроса, сподели източник от френското министерство.

Париж беше отчаян от други неотдавнашни ходове на Европейски Съюз да даде приоритет на възобновимите технологии пред нуклеарните.

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предходната седмица сподели, че на " авангардните нуклеарни " планове ще бъде възложен достъп единствено до някои тласъци на Европейски Съюз за поддръжка на зелени промишлености, до момента в който на " стратегически " технологии като слънчеви панели ще бъдат предоставени цялостните преимущества.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР