Страните от ЕС заявиха днес, че са много разтревожени от

...
Страните от ЕС заявиха днес, че са много разтревожени от
Коментари Харесай

ЕС призна, че трудно ще упражни натиск над Турция

Страните от Европейски Съюз обявиха през днешния ден, че са доста разтревожени от турската военна интервенция в Северна Сирия, само че признаха, че не могат да договорят взаимни дейности, с цел да упражнят напън върху Анкара, съобщи Франс прес.

"Не притежаваме вълшебен качества, само че можем да упражним всичкия вероятен напън, с цел да сложим завършек на тези дейности ", съобщи първият посланик на Испания Жозеп Борел след идването си в Люксембург за среща на външните министри от Европейски Съюз.

Италия - един от главните оръжейни снабдители на Турция, прикани през вчерашния ден за приемане на "европейски мораториум върху оръжейните продажби " за тази страна.

"Трудно е да стигнем до единомислещи съглашения ", призна Жозеп Борел, номиниран за началник на европейската дипломация в новата Европейска комисия, която ще бъде управлявана от германката Урсула фон дер Лайен.

"Става дума за съглашения, подписани от всяка страна с Турция ", и решението за прекъсване на продажбите е суверенно право на всяка страна членка, акцентира той.

"Испанското държавно управление е за прекъсването на оръжейните продажби за Турция ", увери Борел. Испания заяви, че през декември ще изтегли ракетите си "Пейтриът ", ситуирани от НАТО в Адана, на югоизточната турска граница.

Франция ще изиска през днешния ден бързо да бъде свикана среща на механизма за координиране на Европейски Съюз за разработване на взаимна позиция на общността, заяви дипломатически източник.

Париж счита да свика и среща на интернационалната коалиция за битка с "Ислямска страна ", включваща Съединени американски щати и Турция, осведоми френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

Европейски Съюз моли все по-често да бъде комплициран завършек на военната интервенция.

Изоставени от Съединени американски щати, сирйиските кюрди оповестиха през вчерашния ден, че са сключили съглашение с режима на Башар Асад, предвиждащо изпращането на сирийски войски в северната част от страната, с цел да се опълчват на бързо напредващите турски сили.

Ситуацията е смайваща, разяснява люксембургският външен министър Жан Аселборн.

Турция - членка на НАТО, е на път да бъде глобена от други членки на алианса с оръжейно ембарго. "И какво ще стане, в случай че Сирия нападна Турция? Ще прибегнем ли до член 5? ", запита той. Нападението против страна членка на пакта се преглежда като ориентирано против всички участнички, припомня Агенция Франс Прес наличието на тази точка от устава на НАТО.

"Доста е на всеки ден злобата му ", разяснява пред Агенция Франс Прес с откъс от Библията Жозеп Борел, като назова хипотетична обстановката, упомената от люксембургския му сътрудник.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР