Страните от ЕС заявих, че са много разтревожени от турската

...
Страните от ЕС заявих, че са много разтревожени от турската
Коментари Харесай

Разговори на високо ниво за ситуацията в Сирия, ще има ли ембарго за Турция?

Страните от Европейски Съюз заявих, че са доста разтревожени от турската военна интервенция в Северна Сирия, само че не можаха да договорят взаимни дейности, с цел да упражнят напън върху Анкара.
Съветът на Европейски Съюз по външни работи разиска въпроса с намесата на Турция в Сирия и одобри изводи, в които се показва очакване за интервенция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Спешно са нужни старания на интернационалната общественост, в това число на Съвета за сигурност, с цел да бъдат прекъснати едностранните военни дейности, се показва в признатия текст. Европейските външни министри приканват за среща със своите сътрудници от обединението против терористичната формация " Ислямска страна ".
Европейски Съюз осъжда турската интервенция в Сирия, която отдалечава опцията за постигането на контрактувано със съдействието на Организация на обединените нации политическо решение. Според Европейски Съюз въпросите със сигурността, които тревожат Турция, следва да бъдат решавани по пътя на дипломацията и съгласно интернационалното филантропично право.
Европейските министри прибавят, че турските дейности водят до трагични последствия. Те допълват, че Европейски Съюз няма да финансира региони, в които се подценяват или нарушават правата на локалното население.
" Не притежаваме вълшебен качества, само че можем да упражним всичкия вероятен напън, с цел да сложим завършек на тези дейности ", съобщи първият посланик на Испания Жозеп Борел след идването си в Люксембург.
" Трудно е да стигнем до единомислещи съглашения ", призна Жозеп Борел, номиниран за началник на европейската дипломация в новата Европейска комисия, която ще бъде управлявана от германката Урсула фон дер Лайен.
Без общ европейски мораториум върху оръжейните продажби
Италия - един от главните оръжейни снабдители на Турция, прикани през вчерашния ден за приемане на " европейски мораториум върху оръжейните продажби " за тази страна. До приемането на подобен мораториум обаче явно не се е стигнало.
" Става дума за съглашения, подписани от всяка страна с Турция ", и решението за прекъсване на продажбите е суверенно право на всяка страна членка, акцентира Борел.
" Испанското държавно управление е за спиранет на оръжейните продажби за Турция ", увери Борел. Испания заяви, че през декември ще изтегли ракетите си " Пейтриът ", ситуирани от НАТО в Адана, на югоизточната турска граница.
Според министъра на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан страната му упорства на срещата за въвеждане на оръжейно ембарго против Анкара. " Франция чака от тази среща доста. На първо място - наказание на турската атака, незабавен апел за прекратяването ѝ, твърда позиция във връзка с износа на въоръжение за Турция ", сподели френският външен министър.
Ситуацията е смайваща, разяснява люксембургският външен министър Жан Аселборн. Турция - членка на НАТО, е на път да бъде глобена от други членки на алианса с оръжейно ембарго. " И какво ще стане, в случай че Сирия нападна Турция? Ще прибегнем ли до член 5? ", запита той. Нападението против страна членка на пакта се преглежда като ориентирано против всички участнички, припомня Агенция Франс Прес наличието на тази точка от устава на НАТО.
" Съществува също сериозен проблем с задграничните бойци-ислямисти. По-рано те несъмнено си стояха зад решетките в ръцете на кюрдите. Днес те са се разбягали по цялата страна и става дума за стотици бойци, мнозина от които може да се опитат да се върнат в Европа ", акцентира Аселборн.
Той съобщи, че за Европейски Съюз е " доста мъчно да разбере дейностите на Турция. " Турция има желание да разчисти зона с широчина от 500 километра и в дълбочина от 30 км във вътрешността в сирийска територия, доколкото, съгласно Анкара, тя е цялостна с терористи. Преди всичко би трябвало да се каже твърдо, че Турция в никакъв случай не е била обект на терористични набези от Сирия. От тази зона се постанова да бягат 130 хиляди кюрди, в хода на боевете бяха към този момент ранени и починаха стотици хора, бяха осъществени и военни закононарушения ", сподели люксембургският външен министър.
Предварително и министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс сподели, че страните от Европейски Съюз имат намерение да реализират в Люксембург консенсус по въпроса за въвеждане на оръжейно ембарго срещу Турция, а също да прегледат други наказания във връзка с Анкара поради нейната военна интервенция в Сирия.
Белгия към този момент не изнася оръжие за Турция, оповестяват през днешния ден локални медии. Отбелязва се, че цялостното преустановяване на износа е настъпило предходната седмица с решение на управата на област Фландрия. Ръководството на област Валония, където е ситуиран главният военнопромишлен комплекс в страната, е въвело същото ограничаване от три години. Валонската област показва поддръжка за общоевропейско решение за налагане на оръжейно ембарго против Турция поради нахлуването в Сирия. Медиите прецизират, че този въпрос ще бъде разискван през днешния ден от министрите на външните работи на Европейски Съюз на съвещание в Люксембург.
И министърът на външните работи на Австрия Александер Шаленберг съобщи, че страните от Европейски Съюз и НАТО би трябвало да вкарат оръжейно ембарго против Турция. Шаленберг сподели, че Австрия продължава да упорства договарянията за присъединение на Турция към Европейски Съюз да бъдат замразени. При това министърът прикани Брюксел да не се поддава на шантажа на Анкара, че ще отвори границите за нови бежански потоци към Европа.
Министрите на външните работи на Холандия, Ирландия и Латвия също се оповестиха за въвеждане на ембарго на търговията с оръжие с Турция по отношение на интервенцията на Анкара в Сирия.
Холандия осъди интервенцията на Турция и вкара ембарго на доставките на оръжие /на национално ниво/. Сега Европейски Съюз би трябвало да направи същото. Ние считаме, че Турция нарушава интернационалното право. Никой не би трябвало да нарушава интернационалното право, съобщи холандският външен министър Стеф Блок.
Германия и България подчертават върху продължаването на разговора
Важно е Европейският съюз на този стадий да остане в разговор с Турция, съобщи немският министър на външните работи Хайко Маас, представен от ДПА. Той изрази мнението, че икономическите наказания не биха били верният метод в този миг.
" Ако това не докара до триумф, ние би трябвало да сме подготвени да предприемем по-нататъшни ограничения ", сподели той.
Като представител на страна, която има над 300 км граница с Турция българският министър на външните работи Екатерина Захариева акцентира пред сътрудниците си какъв брой е значимо каналите за връзка с Анкара да останат отворени. Според страната ни от основно значение е да продължи осъществяването както до момента на съглашението ЕС-Турция, оповестява пресцентърът на българското външно министерство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР