Страните от ЕС ще закупуват съвместно газ на поносими цени,

...
Страните от ЕС ще закупуват съвместно газ на поносими цени,
Коментари Харесай

ЕС готов с регламента за съвместни покупки на газ

Страните от Европейски Съюз ще закупуват взаимно газ на търпими цени, а разноските при положение на рецесия ще бъдат разпределяни заслужено.

Ускоряването на издаването на позволения за основни технологии ще подтиква бързото разгръщане на бранша на възобновимите енергийни източници.

Това плануват два регламента, за чието наличие се споразумяха през днешния ден министрите на енергетиката от страните членки на Европейски Съюз. Те участваха в ексклузивен Съвет „ Енергетика “ в Брюксел. България бе показана от служебния министър Росен Христов.

Очаква се двата регламента да бъдат признати в пакет с този за ценовия таван на газа, за който министрите през днешния ден не съумяха да се схванат. Това би трябвало да се случи на 13 септември, когато ще се състои петият подред ексклузивен Съвет „ Енергетика “, призован от чешкото председателство.

„ Не можем към момента да отворим шампанското, само че слагаме бутилката в хладилника “, характеризира обстановката чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела.

Съвместните покупки на газ ще стават посредством енергийната платформа на Европейски Съюз. Заедно следващата година страните ще закупят в точния момент 13,5 милиарда кубика. Така още веднъж ще бъдат запълнени хранилищата в Съюза, посочи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Тя добави, че ускореното издаване на разрешителните пък ще разреши по-бързо монтиране още тази зима на технологии, които ще създадат разликата. Става дума да вземем за пример за слънчеви фотоволтаици и термопомпи. А плановете в областта на възобновимата сила ще бъдат от извънреден публичен интерес.

Дискусията за ценовия таван е била много разгорещена, изясни Йозеф Сикела. Имало разнообразни гледни точки за препоръчаното от Европейска комисия равнище на тавана.

Министрите са разискали спомагателни краткосрочни и дълготрайни ограничения за ограничение на резултата на високите цени на силата върху конкурентоспособността на промишлеността в Европейски Съюз. Повечето от участниците в Съвета се съгласили, че би трябвало да се избегне наддаване на държавните дотациите сред обособените страни и да се търсят ограничения за ограничение на ненужната администрация.

„ Това е значим въпрос Ако не можем да запазим ритъма на стопанската система си, не можем да подкрепим Украйна “, уточни Сикела.

Министрите разискаха и усилване на помощта за Украйна, с цел да проработи още веднъж нейната електрическа мрежа. В съвещанието онлайн се включи и украинският ѝ колега Герман Галушченко.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР