Страните от ЕС се обединиха около шест основни приоритета за

...
Страните от ЕС се обединиха около шест основни приоритета за
Коментари Харесай

Страните в ЕС се обединиха около шест приоритета за развитие на регионите до 2030 г.

Страните от Европейски Съюз се сплотиха към шест съществени целта за стабилно развиване на районите в Европа в идващите 10 години, оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството. Те са залегнали в основополагащия стратегически документ за провеждането на районна политика в Европейски Съюз - Териториален дневен ред 2030.

Документът е бил финализиран по време на онлайн среща на генералните шефове, виновни за териториалното доближаване в страните членки, проведена от Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз. На нея България е била представлявана от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова.

Териториалният дневен ред 2030 има 6 съществени целта: уравновесено териториално развиване, функционални региони с по-малко неравенства, интеграция и съдействие отвън административно-териториалните и националните граници, здравословна среда, кръгова стопанска система и устойчива цифрова и физическа съгласуваност.

Те са ориентирани към постигането на две съществени цели - Справедлива Европа и Зелена Европа. Териториалният дневен ред 2030 ще се извършва посредством целенасочени дейности и пилотни начинания, които би трябвало да засилят многостепенното ръководство, провеждането на политиките въз основа на съответните локални потребности, координирано осъществяване и влияние на секторните политики, съдействието сред териториите и териториалното доближаване.

Стратегическият документ акцентира смисъла на стратегическото пространствено обмисляне, дава ориентировка за реализирането му и приканва за усилване на териториалното измерение на секторните политики на всички равнища на ръководство. Целта е да се насърчи приобщаващо и стабилно бъдеще за всички обитаеми места и да се подкрепи постигането на задачите за стабилно развиване в Европа.

Зам.-министър Николова е показала позицията на България, в която се показва нуждата от по-тясно обвързване на териториалното и градското измерение в Териториалния дневен ред на Европейски Съюз 2030, както и за опазване на целта за уравновесено полицентрично развиване на територията, с акцент върху интегрирания метод и взаимовръзките на районната и градска политика с другите секторни политики. "Приветстваме концепцията за основаване на мощен информационен проект за Териториалния дневен ред 2030, тъй като е нужно възстановяване на визуализацията и връзката с необятната общност и заинтригуваните страни. Това е метод, който следва да се предизвиква и при подготовката и осъществяването на новите стратегии, финансирани от Европейски Съюз за идващия интервал 2021-2027. За нас е извънредно значимо да се откри тясна връзка и взаимоотношение сред информационните проекти на новите стратегии 2021-2027 на национално равнище и информационния проект на Териториалния дневен ред 2030 ", е декларирала зам.-министър Николова.

По-късно зам.-министър Николова е взела участие и във виртуална среща на генералните шефове, виновни за градското развиване, също проведена от Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз. На нея е била финализирана работата по новата Лайпцигска харта. Тя е озаглавена "Трансформиращата мощ на градовете за общото богатство " и съставлява стратегическа рамка за интегрирано и стабилно градско развиване след 2020 година

Зам.-министър Николова е изразила поддръжка за новата Лайпцигска харта като е подчертала, че за България визията за многостепенното ръководство и съдействието сред другите заинтригувани страни са доста основни правила, които ще оформят бъдещето на териториалното и градско развиване. "Страната ни към този момент работи интензивно в тази посока като поставя старания методът да бъде прибавен на всички равнища. Моделът на многостепенното ръководство и партньорство е мощно залегнал при подготовката на стратегиите за идващия програмен интервал 2021-2027 година ", е споделила заместник-регионалният министър.

В рамките на срещата България е подкрепила основаването на Секретариат, който да дава отговор за градските въпроси като част от Европейската градска самодейност, както и проектите за дейности на двете последни партньорства - Култура и културно завещание и Сигурност на обществените пространства, утвърдени за включване в Градския дневен ред на Европейски Съюз по време на Българското председателство.

Предстои Териториалният дневен ред на Европейски Съюз 2030 и новата Лайпциска харта да бъдат утвърдени на среща на министрите през декември т. г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР