Страните от ЕС са на път да постигнат след 70

...
Страните от ЕС са на път да постигнат след 70
Коментари Харесай

След 70 години опити ЕС най-после постигна амбицията си за обща отбрана

Страните от Европейски Съюз са на път да реализират след 70 години упоритостта си за обща защита, откакто през вчерашния ден водачите на 25 членове на съюза подписаха пакт да финансират, развиват и разполагат общи въоръжени сили след решението на Англия за напусне блока.

Отначало блокиран от френския парламент през 50-те години, а по-късно от Англия, която се опасяваше от европейска войска, пактът има за цел да постави завършек на прахосването на милиарди евро за обособени отбранителни политики и на тежката взаимозависимост на Европа от Съединени американски щати.

" Днес е исторически ден ", съобщи висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини, която оказа помощ за реализирането на френско-германските проекти за отбранителна интеграция. " Това трансформира Европейския съюз в благонадежден снабдител на сигурност ", сподели тя преди срещата водачите, които подписаха пакта.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че е реализиран " съответен прогрес ", а холандският министър председател Марк Руте сподели, че пактът ще направи Европа по-мобилна в света.

" Не става дума да сменяем НАТО, а да бъдем по-гъвкави и да използваме по-добре ресурсите си ", сподели Руте пред кореспонденти.

Нов подтик

Лидерите подписаха пакта, прочут на европейски диалект като Постоянно структурирано съдействие в областта на сигурността и защитата (ПЕСКО), което е една от най-осезаемите стъпки в европейската интеграция, откакто британците гласоподаваха да изоставен блока.

Отбранителната интеграция беше съживена от Франция и Германия с поддръжката на Италия и Испания като проява на единение след Брекзит. По-голям подтик пристигна от неуспехите през 90-те години, когато Европейски Съюз не беше в положение да взе участие във войните на Балканите и разчиташе на водената от Съединени американски щати НАТО да спре кръвопролитието на прага й.

В Либия през 2011 година френско-германската въздушна интервенция се сблъска с дефицит на боеприпаси и оръжия и още веднъж бе принудена да се обърне към Съединени американски щати, което бе възприето като голямо стеснение за Европейския съюз, значима икономическа мощ.

Заварени неподготвени от анексирането на Крим от Русия през 2014 година и изправени пред закани, вариращи от държавно финансирани компютърни хакери до офанзиви от радикални детайли, държавните управления на Европейски Съюз очевидно са преодолели неохотата си да работят дружно по военните въпроси.

Критиката на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за лимитираните отбранителни разноски, редица различия по външната политика и предизвестията на Тръмп към съдружниците, че няма да могат да разчитат повече на Съединени американски щати, в случай че не заплащат повече, също изиграха роля.

" Тъжно е, че трябваше Доналд Тръмп да ни подбутне, само че по този начин или другояче изходът е верен ", съобщи някогашният немски външен министър Йошка Фишер, който поддържа през 1999 година намесата на НАТО в Косово, само че се опълчи на войната в Ирак през 2003 година

Позицията на НАТО

За разлика от минали опити за европейска интеграция в защитата НАТО поддържа плана, само че генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, който взе участие в част от срещата на върха, насочи апел да се избегне повтаряне. Двадесет и две от 25-те страни от новия пакт са също членове на НАТО.

" Трябва да има координация сред развиването на отбранителните качества в НАТО и в Европейски Съюз. Не можем да рискуваме да се стигне до конфликтни условия от Европейски Съюз и от НАТО за едни и същи страни ", сподели той пред кореспонденти.

" Силите и качествата, които ще бъдат развити по европейските начинания, би трябвало да са разполагаем и на НАТО, тъй като ние имаме един и същи набор от сили ", добави Столтенберг.

Остава да се решат въпроси за финансирането на бъдещи задачи на Европейски Съюз. Европейски защитителен фонд първоначално с пари от Европейската комисия към момента чака утвърждение, въпреки че към този момент е в ход пилотна фаза за отбранителни проучвания.

По подигравка, означиха дипломати от Европейски Съюз, английският министър председател Тереза Мей ще бъде наблюдаващ на началото на план, подкрепян от Англия в края на 90-те години, само че от който няма да е част дружно с Дания и Малта.

Смята се, че вчерашното съглашение води началото си от англо-френско съглашение в защитата от 1998 година Не е изключен компромис Англия да може да се включи в ПЕСКО по-късно, само че единствено при изискване, че даде финансиране и експертна помощ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР