Страните от ЕС решиха днес да включат четвърти неоникотиноид в

...
Страните от ЕС решиха днес да включат четвърти неоникотиноид в
Коментари Харесай

ЕС забрани четвърти пестицид заради опасност за пчелите и хората

Страните от Европейски Съюз взеха решение през днешния ден да включат четвърти неоникотиноид в листата със неразрешените пестициди, за които се твърди, че са нездравословни за пчелите, оповестиха Европейската комисия и Европейският орган за сигурност на храните, представени от ДПА.

Намаляването на пчелите през последните години се свързва с потреблението на пестициди в селското стопанство. Пчелите играят значима роля в опрашването на насажденията и по тази причина намаляващата им популация буди терзания, свързани с стопанската система и храните.

Миналата година страните от Европейски Съюз взеха решение да забранят потреблението навън на три неоникотиноида - клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, които повреждат централната нервна система на насекомите, в това число пчелите.

Сега към този лист ще бъде добавен тиаклоприд. Решението бе взето през днешния ден от специалисти, представляващи страните членки на Европейски Съюз, заяви в Туитър Европейският орган за сигурност на храните.

" Тиаклоприд: Страните членки поддържаха предлагането ни за изтеглянето на неоникотиноида от Европейски Съюз поради неприемливите опасности (за пчелите, водите и хората) " се показва в известието в Туитър.

През януари Европейският орган за сигурност на храните разгласява самостоятелна оценка за тиаклоприда.

Докладът акцентира терзанията от навлизането на тиаклоприда в подпочвените води и открива, че няма задоволително данни да се оцени рискът за потребителите, изложени на веществото, както и за птиците, бозайниците, водните организми, пчелите и растенията, с изключение на тези, за които пестицидът е предопределен, означи говорителка на службата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР