Страните от ЕС разчитат на желанието за диалог между Вашингтон

...
Страните от ЕС разчитат на желанието за диалог между Вашингтон
Коментари Харесай

Външните министри на европейските страни по иранската ядрена сделка обсъдиха перспективите за диалог между Вашингтон и Техеран

Страните от Европейски Съюз разчитат на желанието за разговор сред Вашингтон и Техеран и желаят да избегнат всяка самодейност, която може да навреди на това, съобщи немският външен министър Хайко Маас след среща с сътрудниците си от Англия Доминик Рааб и от Франция Жан-Ив Льо Дриан, състояла се в Хелзинки, съобщи Франс прес.

Трите страни, подписали нуклеарната договорка с Техеран през 2015 година, желаят да употребяват импулса от срещата на върха на Г-7 в Биариц, по време на която президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изрази предпочитание да приказва с Иран, изясни Маас.

"Нашият приоритет е да улесним разговора сред Съединени американски щати и Иран ", акцентира той.

"След срещата на върха в Биариц ние всички сме на мнение, че съществува предпочитание за разговор сред двете страни и че би трябвало да се възползваме от това ", добави той.

Доминик Рааб пък напомни, че иранското нуклеарно съглашение е единственото, което пречи на Иран да се достави с нуклеарно оръжие. Той добави, че трите европейски страни по контракта ще продължат да работят дружно, с цел да насърчат Иран да го съблюдава в неговата целокупност.

Хайко Маас сподели още, че на срещата на външните министри от Европейски Съюз в Хелзинки е била упомената и тематиката за европейска задача за наблюдаване на корабите в Ормузкия пролив, само че тя е получила дребна поддръжка.

Англия се причисли към американската интервенция за отбрана на комерсиалното мореплаване в Персийския залив, по-специално в Ормузкия пролив, само че редица европейски страни показаха запаси по отношение на тази самодейност, опасявайки се, че засилено военноморско наличие в региона единствено ще направи обстановката още по-напрегната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР