Страните от ЕС постигнаха договореност по новата седемгодишна бюджетна рамка

...
Страните от ЕС постигнаха договореност по новата седемгодишна бюджетна рамка
Коментари Харесай

Разбирателството за парите в ЕС - благодарение основно на Меркел

Страните от Европейски Съюз реализираха договореност по новата седемгодишна бюджетна рамка с помощта на канцлера на Германия Ангела Меркел, която сама смекчи предходната си твърда позиция за заемите и отпущането на грантове (безвъзмездно) за финансиране и възобновяване на стопанската система след пандемията от ковид, написа The Wall Street Journal, съобщи БГНЕС.
Голяма част от договарянията в границите на Европейския съвет не се организираха във формат от 27 договарящи, а в двустранни или в стеснен кръг срещи на групи със сходни позиции. Пробивът пристигна рано сутринта в понеделник след напрегнати договаряния през цялата нощ. Меркел безусловно е принудила нидерландския министър председател Марк Рюте да отстъпи, твърди американското издание. Рюте беше най-непримиримият съперник на оферти проект за финансиране на икономическото възобновяване и то главно във връзка с контрола, с изключение на размера на безвъзмездното финансиране. Германският канцлер съумя да убеди Рюте и останалите скептици, че неналичието на решение би довела до политическа и икономическа злополука.
" Бъдещето на Европа е сложено на карта. Ако страните от юг банкрутират, тогава всички ние ще банкрутираме в последна сметка ", цитират източници на The Wall Street Journal предизвестието на Меркел. Изходната точка на нейната интервенция бяха напрегнатите полемики с френския президент Еманюел Макрон преди три месеца.
В обявата се подчертава на обстоятелството, че по време на рецесията преди 10 години тъкмо Меркел беше с най-твърди позиции и срещу финансовата поддръжка за страни от Европейски Съюз в най-неблагоприятно икономическо състояние. Тогава канцлерът призоваваше за облекчени заеми, само че беше срещу такава форма, каквато са грантовете и изискваше като изискване за приемане на помощ провеждането на непопулярна политика за редуциране на обществени придобивки.
Прогнозите за невиждана криза също са повлияли на позицията на Меркел – чака се Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз да намалее с 8,3% поради пандемията и наложените карантини, както и загубите на 80 милиарда евро чисти приходи за седемгодишния интервал поради напускането на Англия.
Срещата на високо ниво на Европейски Съюз гласоподава седемгодишния бюджетен проект на общността в размер над 1 трилион евро и се взе решение за извънбюджетен фонд за възобновяване на стопанската система на Европейски Съюз от 750 милиарда евро. Средствата за него ще бъдат обезпечени от Европейската комисия под формата на изтегляне на заеми от финансовите пазари, които ще се заплащат до 2058 година.
В същото време 390 милиарда евро ще бъдат разпределени сред най-засегнатите страни и райони на Европейски Съюз под формата на безплатни средства и 360 милиарда евро под формата на облекчени заеми. Почти 209 милиарда евро ще получи Италия, която е най-тежко наранена от пандемията.
Още: " Европейски Съюз отпуска пари за битка с коронакризата, в това число за България - ето какви са изискванията "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР