Страните от БРИКС сериозно обмислят създаването на обща валута. Това

...
Страните от БРИКС сериозно обмислят създаването на обща валута. Това
Коментари Харесай

Глобално преразпределяне: Какво ще замени долара?

Страните от БРИКС съществено обмислят основаването на обща валута. Това ще бъде разисквано на срещата на високо ниво през август в Южна Африка. Ненадеждността на $ и разширяващата се география на интернационалната организация я принуждават да търси различни способи за взаимно разплащане.

Коренът на казуса

БРИКС съставлява повече от 40% от международното население, към една трета от международния Брутният вътрешен продукт. За единната валута на тази асоциация се приказва от няколко години, само че събитията от последната година тласкат съдружниците към по-решителни дейности. След Русия Китай може да бъде подложен на стопански напън, а следствията от вторичните наказания ще бъдат усетени от всички сътрудници.

Това към този момент се случи. Например, за нарушение на антииранските забрани, Службата за надзор на задграничните активи на Съединени американски щати наложи на сингапурската “Транстер ” санкция, надхвърляща приходите от договорката с Техеран, а френската банка “Париба ” заплати на Службата 963 милиарда $ по извънсъдебно съглашение.

Политиката на американската полиция тревожи водачите на БРИКС, а стопанските системи на някои страни са обвързани с $. Евентуалното присъединение на Иран е в положение отчасти да сковава търговията. ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет, Алжир, Бахрейн и още седем страни също обмислят да се причислят към организацията.

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва неведнъж е призовавал за създаването на различна валута за взаимни разплащания. Обявиха основаването на клирингова къща взаимно с Китай - това ще разреши заплащанията да заобиколят $, да улеснят и понижат разноските за транзакции. Други също интензивно уголемяват разплащанията в юани. Единен формат доста ще опрости съдействието, търговията и ненапълно ще изравнява скоковете на курса. " Цените на суровините или порастват, или падат, това има мощен резултат върху валутата. Съвместните старания на група страни ще изгладят тези съмнения ", отбелязва Андрей Верников, финансов специалист.

Критична оценка

Изпълнението на плана допуска координиране на допустими за всички условия. Това не е елементарно - стопанската система и паричната политика на страните от блока са доста разнообразни. „ Хармонизирането на такива аспекти като разнообразни инфлационни трендове, лихвени проценти, данъчни системи ще изисква обилни старания и взаимни отстъпки “, споделя капиталовият консултант Юлия Кузнецова.

Освен това е належащо да се намерения върху механизмите за емисия и надзор. И има повече въпроси, в сравнение с отговори. Все още не е ясно кой ще работи като регулатор, по какъв начин да се открият единната парична политика и обменния курс. Експертите считат, че в началото общата валута ще бъде наднационална, т.е. локалните валути ще бъдат непокътнати, само че в бъдеще ще би трябвало да бъдат изоставени и това неизбежно ще отслаби суверенитета. Не всички страни ще могат изцяло да управляват личната си стопанска система. Опитът на еврозоната демонстрира, че съществени проблеми пораждат даже в близки страни, без особени културни, политически и религиозни разлики.

" В момента съдействието се реализира в границите на Новата банка за развиване на БРИКТ и Споразумението за условни запаси на БРИКТ. Всяка страна взема свои лични парични и фискални решения, свързани с националната стопанска система ", напомня Кузнецова. Предполага се, че паричната политика и надзорът ще бъдат разпределени в сходство с икономическата мощност на страните и общите ползи.

Повечето анализатори са уверени, че Китай ще поеме водачеството. „ В същото време юанът зависи от $ заради големия търговски оборот със Съединени американски щати “, отбелязва Верников. Според него обвързването на контракти с китайската валута ще бъде по-изгодно от разплащанията в новата валута, която към момента не е спечелила доверие. И това може да отнеме дълги години.

Валутни зони

Не единствено БРИКС мислят за лични валутни зони. И по този начин, Бразилия договаря с организацията на страните от Южна Америка - МЕРКОСУР. Китай се стреми да управлява прилежащите страни, зоната на ползи на Русия се съставлява от Евразийския съюз. Икономистите считат, че Съединени американски щати могат да основат валута за АУКУС (Австралия, Англия, Канада и САЩ).Мексико също е в областта на американско въздействие.

Александър Разуваев, член на Надзорния съвет на Гилдията на финансовите анализатори и мениджърите на риска, изяснява, че сходни планове са подобаващи единствено в територии, които имат общ вектор на развиване, на първо място политически и стопански. " А страните от БРИКС са толкоз разнообразни, че към момента не може да става дума за някаква единна парична политика. Никой не е подготвен за това ", уверен е той. В доста връзки концепцията за валута, която сплотява половината свят, се появи като опция на $, само че не регистрира районните характерности.

Исторически, монетарното злато е било употребявано в такива обстановки. След две международни войни Съединени американски щати разполагат с най-големи ресурси от него, което им обезпечава ролята на финансов регулатор. Но с смяната в съотношението на силите системата за общ надзор показва неустойчивост. Ето за какво специалистите се съмняват във опцията за техническо въвеждане на друга единна валута и са съгласни, че през идващите години не би трябвало да се чакат съответни решения от БРИКС. Въпреки че доларът ще продължи да губи позиции.

Превод: В. Сергеев



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ 

ВИДЕО: https://www.youtube.com/watch?v=Cp-xtnT1_Dg

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР