Страните ни доказаха, че могат да бъдат кормилото на Европейския

...
Страните ни доказаха, че могат да бъдат кормилото на Европейския
Коментари Харесай

Борисов във Варшава: Страните ни доказаха, че могат да бъдат ”кормилото на ЕС”

Страните ни потвърдиха, че могат да бъдат „ кормилото на Европейския съюз “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на пленарната сесия „ Заедно за Европа “ във Варшава във връзка 15-годишнината от началото на огромното разширение на Европейския съюз.
Държавните и държавни ръководители на страните-членки, признати след 2004 година в Европейския съюз, организират среща на високо ниво във Варшава, инициирана от министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки.

Пред участниците в Полша българският министър председател акцентира, че страната ни ще продължи да работи транспарантно и отговорно за бъдещето на европейските жители и за реализирането на общите политики на Европейски Съюз - стопански напредък, обществено доближаване и вероятност за младежите, сигурност и непоклатимост, развиване на цифровата стопанска система, оповестиха от държавната пресслужба.

„ Ключовата дума и през днешния ден е „ сигурност “. Без сигурност и непоклатимост европейските полезности са сложни защитими “, акцентира в изявлението си българският министър-председател. Борисов съобщи, че страната ни извършва чудесно задачата по опазването на европейската граница и смята за изключително значимо укрепването на контрола по всички граници на общоевропейско равнище.

Премиерът Бойко Борисов посочи още, че България ще продължава да отстоява безапелационната си позиция за солидарно систематизиране на тежестта и добави, че никоя държава-членка не би трябвало да бъде оставена сама да се оправя с провокациите на миграцията. „ Шенген е едно достижение, което би трябвало да съхраним. Бъдещето му би трябвало да бъде знак на обединена и единна Европа “, съобщи още пред участниците Бойко Борисов. Българският министър председател акцентира, че пълноправното участие в Шенгенското пространство си остава основен приоритет за страната ни.

По време на сесията във Варшава министър-председателят Бойко Борисов беше безапелационен, че Европа няма да бъде приключен план, в случай че страните от Западните Балкани не бъдат приобщени към Европейски Съюз. „ Всяка от нашите страни даде своя принос. България вложи цялата си сила, с цел да реализира прогрес в тази област по време на ротационното си председателство на Съвета на Европейски Съюз. Удовлетворени сме и от обстоятелството, че актуалното Румънско председателство и бъдещото на Хърватия ще продължат реализирането на този приоритет “, уточни министър председателят Бойко Борисов пред водачите в Полша.

Българският министър-председател посочи и нуждата от запазването на кохезионната и общата селскостопанска политика, в това число обезпечаване на съответното им финансиране от бюджета на Европейски Съюз. Бойко Борисов уточни и потребността от построяването на Цифровия пазар и развиването на нововъведенията и високите технологии. Според него те ще допринесат за по-високата конкурентоспособност на Европейски Съюз. Пред участниците в сесията министър председателят Борисов акцентира и стратегическото значение на Енергийния съюз, в това число ускоряването на работата по районните енергийни планове и междусистемните връзки.

„ България изрично остава на позиция, че консенсусът е наложителен при взимане на решения в областите от съвместен интерес на всички държави-членки от Общността “, приключи речта си българският министър-председател.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР