Страните, които все още не са приети в Шенген, не

...
Страните, които все още не са приети в Шенген, не
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: Не трябва да плащаме въздушния Шенген с повече бежанци

Страните, които към момента не са признати в Шенген, не би трябвало да платят участието си с приемането на повече бежанци.

 

Това съобщи някогашният външен министър Надежда Нейнски по Нова тв, като разяснява изискванията на Австрия, с цел да ни отвори въздушен Шенген.

 

Според австрийския министър на вътрешните работи Герхард Карнер тези условия са: трикратно увеличение на задачата на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за отбрана на границите би трябвало да бъдат обезпечени от Европейската комисия; засилен граничен надзор сред България и Румъния и сред Унгария и Румъния; изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София; приемане на търсещи леговище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България. 

Новото условие съгласно мен не е разумно, тъй като България и Румъния няма по какъв начин да извършват повече условия за приемането им в Шенген. Освен това България извършва своите задължения, като страна членка на Европейски Съюз. Ние настояваме отговорностите ни да бъдат уравновесени, също по този начин и със взаимност, сподели още Нейнски.  

 

„ Би било неточност да се обвързва тематиката с миграцията и бежанците с тематиката за Шенген. Връзката сред двете съществува единствено във връзка с контрола на границите, което е обикновено ”, добави тя.

 

На въпроса дали приемането ни във „ въздушен ” Шенген трансформира обстановката на страната някогашният министър акцентира, че още има доста огромна неизясненост. 

 

„ Днес има Залцбургски конгрес в Словения, на него вътрешните министри на България, Австрия и Румъния ще се срещнат да обсъдят тази позиция на Австрия. Аз я одобрявам като преговорна позиция, нищо повече, сподели Надежда Нейнски.

 

България и Румъния би трябвало да работят доста синхронизирано, не би трябвало да допуснем да бъдем разграничени от Румъния. Още повече, че потвърдено и двете страни в действителност са изпълнили всичко, което Европейски Съюз изисква, акцентира тя. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР