Страните, които влизат в ERM II получават гаранция от ЕЦБ,

...
Страните, които влизат в ERM II получават гаранция от ЕЦБ,
Коментари Харесай

Икономист: Теоретично е възможно да бъде променен курсът, но има спекулации

Страните, които влизат в ERM II получават гаранция от ЕЦБ, че тя ще оказва помощ за поддържане на закрепения курс и отклоняване от него в рамките плюс-минус 15%. Това сподели Калоян Стайков, старши икономист, Институт за пазарна стопанска система, в предаването " Бизнес старт " с водещ Христо Николов.

Реакцията, която видяхме на препоръчаните законодателни промени в ЗБНБ, е странна, разяснява той импортирания законопроект от Менда Стоянова. От финансовото министерство и Българска народна банка обясниха, че задачата е да се обезпечи сходство на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка в изискванията на Валутно-обменния механизъм (ERM II).

" Това е естествена стъпка в посоката към присъединение на страната към ERM II и няма по какъв начин да се мине без това. Защо се прави сред първо и второ четене, за какво се прави без авансово обявяване, това са все въпроси, на които би трябвало политиците да дадат някакъв отговор. Това е техническа смяна, в сравнение с смяна в курса на политиката ", разяснява старши икономистът.

За спекулациите, че е допустимо да влезем в еврозоната при курс на еврото друг от настоящия закрепен от 1.95583 лева, той уточни, че теоретично е по този начин.

" Самата процедура допуска договаряния за курса, при който една страна се причислява към ERM II и точно по тази причина се прави тази смяна. Досегашният закон, който имахме, не беше съчетаем с прекосяване към ERM II. Бяха направени още промени, с цел да се отговори на условията на ЕЦБ ", изясни Стайков.

Това не значи, че курсът ще бъде изменен, като по думите му и държавното управление, и Българска народна банка са заявявали, че ще вървят към опазване на този курс. " Фиксираният курс работи повече от 20 години ", сподели специалистът.

Той уточни и че въпреки всичко България е по-специален случай поради съществуването на валутен ръб. Подобно на нашата страна е било ситуацията с Прибалтийските страни преди влизането им в еврозоната.

" ERM II не фиксира курса, той дефинира една централна стойност, само че ЕЦБ акцентира, че страни с валутен ръб могат да поддържат закрепен курс ".

Европейска комисия разреши на Словакия да ревалвира валутата си през 2007 година, преди да влезе в еврозоната, като за това Стайков разяснява, че този образец е противоположният на терзанията, че валутата ще се обезцени и ще загубим спестявания.

Според икономиста има и нещо позитивно в тематиката: " От години виждаме, че обясняването на импортирани промени не е процедура, която се съблюдава и това нарушава целия законодателен развой. Това е порочна процедура, която би трябвало да бъде прекъсната. Ако има нещо позитивно, това е дебатът за какво се вършат законодателни промени късно без разискване. Всичко е по-скоро спекулации ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР