Страните, които ще бъдат най-силно засегнати от изменението на климата

...
Страните, които ще бъдат най-силно засегнати от изменението на климата
Коментари Харесай

Климатичните промени направиха богатите държави по-богати, а бедните – по-бедни

Страните, които ще бъдат най-силно наранени от изменението на климата в бъдеще, са тези, които са създали най-малкото, с цел да го причинят, излиза наяве от отчет, представен от Fast Company.

Някои от богатите страни като Норвегия и Швеция са спечелили от климатичните промени, защото са се затоплили от средата на 20-и век. А бедните страни като Нигерия и Индия са станали още по-бедни спрямо преди.

Проучването на Националната академия на науките преглежда проблемите с неравенството за интервала 1961 и 2010 година. То демонстрира, че благосъстоянието на гражданин в бедните страни е с 17%-30% по-ниско заради изменението на климата. Разликата сред мощните и изоставащите страни е с към 25% по-голяма по отношение на интервалът, когато климатът е бил постоянен.

Предишни проучвания са открили връзка сред икономическия напредък и температурата. Топлинните талази вредят на реколтата и вършат хората по-малко продуктивни. За студена страна като Швеция, стоплянето може да бъде потребно. Въпреки това обаче в страната са зародили доста пожари през 2018 година.

Изследователи преглеждат и правят оценка резултата от климатичното стопляне и пресмятат повече от 20 000 благоприятни условия за евентуален напредък на стопанската система на всяка страна. Цифрите биха били напълно разнообразни, в случай че няма климатични промени.

Например, стопанската система на Индия в този момент е много по-слаба, в сравнение с в случай че световното стопляне не се беше случило.

Планетата е станала по-топла с към 1 градус по Целзий от началото на индустриалната гражданска война. Ако страните съумеят да реализират контрактуваното съгласно Парижкото съглашение, което цели стабилно развиване и повече източници на възобновима сила, стоплянето може да се спре единствено до 2 градуса.

По-вероятно е обаче това повишаване на температурите да не спре на 2 градуса. Дори всички страни да работят съгласно изменението на климата, отново има заплаха стоплянето да стигне до 3 градуса съгласно Световната метеорологичната организация.

Тъй като развитите страни уголемяват достъпа си до енергийни източници, е значимо те да се съсредоточат върху възобновимата сила. Използването на технологии, които не провокират стопляне, ще има изключителни изгоди за икономическото развиване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР