Страните, които искат да останат конкурентни в глобалната икономика, се

...
Страните, които искат да останат конкурентни в глобалната икономика, се
Коментари Харесай

Кои страни вече се възползват от предимството на 5G мрежите

Страните, които желаят да останат конкурентни в световната стопанска система, се приспособяват към 5G технологията с бързи темпове. Те се борят за това коя страна ще има най-хубавата мрежа. Мобилните оператори се борят между тях кой ще пусне услугата първи и с какво покритие.

Според изследване на Informa Tech, 5G технологията може да е виновна за 22.3 милиона работни места и $13.2 трилиона $ световно икономическо влияние до 2035 година.

Да разгледаме кои са страните, които са на първо време в конкуренцията

Съединени американски щати

Федералната комисия по връзките към този момент е положила основите за потреблението на 5G в страната. Следващото потомство мрежи разрешава потреблението на по-широк набор в безжичната връзка, по дребен размер на клетките и повече схеми за модулация. Позволява по-голям брой консуматори да употребяват мрежата със скорост до 1 гигабит в секунда, по-малко лаг и поддръжка на mmW честоти за приложения с голям потенциал.

В Щатите разпоредбите започнаха да се формулират през 2016 година. Капацитета в страната е повишен в пъти оттогава. Телекоми като AT&T, Verizon, Sprint и T-Mobile интензивно създават, тестват и пускат в приложимост 5G съставни елементи. Към януари тази година, 5G се намира в 50 градове.

Към януари, 2020 година, комерсиалните 5G мрежи са пуснати в общо 378 града в 34 страни

Южна Корея

В началото на тази година там има 85 града, в които има 5G. Правителството пресмята, че 90% от мобилните консуматори в страната ще употребяват 5G мрежи към 2026 година. Прогресът там се дължи на взаимната работа на три телекомуникационни компании – SK Telecom, LG Uplus и KT Corp.

KT Corp извърши сполучлив тест на система от NEC Corp, в която посредством рисково високи честоти се предава информация със скорост до 3.2 гигабита в секунда. Тестът е осъществен в планините Таебаек, показват от Investopedia.

iPasolink EX на NEC е ултра компактна микровълнова система, която свързва LTE кафези, с цел да разреши телекомуникация сред тях. Информацията се предава посредством честоти от 70-80 гигахерца. Това обезпечава повече сигнал, преминаващ през въздуха, спрямо други системи. Използва се шифроване, което разрешава предаването на повече информация.

Швеция и Естония

Телекомът Telia Company AB, който работи в двете страни, дружно с шведския снабдител Telefonaktiebolaget LM Ericsson, пусна 5G тестова мрежа в Стокхолм и Талин на 20 декември, 2018 година. Очаква се още през 2020-та в двете страни да има комерсиално налична 5G мрежа. Достъпът на съвсем всички хора до нея ще е след няколко години.

Турция

5GTR е националният конгрес, който включва мобилни оператори, институции, НПО-та и локални производители. Неговата цел е по-бърз преход към 5G. Чрез взаимна работа и шерване на информация и хрумвания сред участниците във форума, ще се обезпечи по-бързо разширение на обсега.

Главната цел на Турция е да предложи преференциални софтуерни услуги на своите жители и да усили вътрешното произвеждане посредством изследване и разработка (R&D). Доста турски организации са задължени да вземат участие в R&D проучвания и създаването на инфраструктурата.

Министерството на науката, промишлеността и технологията изследва по какъв начин страната може да употребява локален хардуер, програмен продукт и други мобилни информационни артикули в процеса. Макар и работата в Турция да върви с цялостна пара, страната към момента е на стадий тестване и създаване на нужната инфраструктура. Не е ясно, по кое време ще има комерсиален достъп до 5G там.

Япония

Страната съумя да извърши задачата си да пусне 5G мобилна услуга през 2020-та. Най-големият снабдител NTT DOCOMO стартира приключението още през 2010 година с начални опити в региона. През септември, 2019 година, компанията пусна услугите, които са предходник на комерсиалните артикули. Тестът мина добре и от 25 март, 2020 година, NTT DOCOMO предлага на потребителите си 5G услуги.

Министерството на връзките в страната има своята роля в този триумф. Доста навременно влезе в връзка с трите най-големи снабдители – NTT DOCOMO, KDDI Corp и SoftBank Group. Отвори се съдействие с частни производители на нужните технологии – като Panasonic, Fujitsu и Sharp. Беше подкрепено изследването и създаването на 5G.

Според министерството, 5G мрежата ще предлага съвсем 100 пъти по-бърза връзка от LTE и 10 пъти по-бърза връзка от 4G.

Китай

Страната се намира на второ място, след Южна Корея, по брой градове, в които е налична 5G свързаността. Към януари, 2020 година, 57 градове в Китай могат да се похвалят с това.

През октомври, 2019 година, три съществени снабдители в страната пуснаха 5G мрежи – China Mobile, China Telecom и China Unicom. Покритието тук-там към момента е лимитирано, само че в градове като Пекин, Шанхай и Шенжен, мрежата е на много високо равнище.

Тъй като китайските управляващи управляват имплементацията на технологията, някои специалисти се чудят дали процесът по уголемение на покритието няма да се забави. В Китай 4G технологията стартира да се имплементира чак след средата на 2013-година. Това е доста години след Япония, Съединени американски щати и други страни.

Изглежда обаче, че телекомуникационните колоси на Китай са стимулирани да не повтарят грешките, които позволиха тогава. Този път са осъществени доста повече проби и е построена доста повече съпътстваща инфраструктура. Глобалната система за мобилно връзки (GSMA) предвижда, че Китай ще има 460 милиона 5G връзки до 2025 година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР