Страните кандидатки остават затънали в съперничество от миналото и нерешени

...
Страните кандидатки остават затънали в съперничество от миналото и нерешени
Коментари Харесай

Брюксел няма да помага за компромис между България и Северна Македония

Страните кандидатки остават затънали в съревнование от предишното и нерешени двустранни въпроси. След като позволи въпроса за името с Гърция, която години наред задържаше началото на договарянията за разширение, в този момент Северна Македония е изправена пред нов спор със прилежаща България поради езика и историята.

Това написа в отчета за напредъка на Северна Македония по отношение на процеса на разширение на Европейски Съюз, разяснява „ The Brussels Times ”, представен от БГНЕС.

Добросъседските връзки и районното съдействие остават основни детайли от процеса на разширение. „ Приканваме двете страни да удвоят напъните си за намиране на решение на отворените въпроси ”, се споделя в документа. От Северна Македония и България зависи да се ангажират директно. Комисията няма да подкрепя разговора сред тях, както работи във връзка с Сърбия и Косово.

Докладите по отношение на процеса на разширение на Европейския съюз демонстрират, че страните кандидатки от Западните Балкани не са подготвени за присъединение, написа изданието.

В началото на февруари комисарят по въпросите на разширението Оливер Вархели показа усъвършенстваната методология за възкръсване на замразения развой на присъединение към Европейски Съюз.

Публикуването на годишния пакет за разширението, състоящ се от известие за политиката на Европейски Съюз за разширението и отчети за всяка страна поотделно или за напредъка за всяка страна кандидатка, беше отсрочено за есента поради избухналата пандемия от ковид.

При представянето на пакета на 6 октомври комисар Варехли изрази избран оптимизъм, че всяка страна кандидатка ще преодолее оставащите спънки и ще извърши всички условия по пътя си към участие в Европейски Съюз. Той се базира и на новата методология и изрази очакване, че динамичното използване на новите правила ще форсира напредъка на страните кандидатки и ще донесе дълготрайни резултати.

Според представител на Европейска комисия, усъвършенстваният метод към процеса на присъединение е отразен в отчетите за страните. Оценките и рекомендациите са по-ясни и точни, отчетите са по-прозрачни по повод положението на договарянията за присъединение и степента, в която се ползват съществени промени.

Успоредно с това Европейска комисия показа стопански и капиталов проект, с цел да подтиква дълготрайното възобновяване на страните кандидатки след COVID-19 и да форсира тяхното икономическо доближаване с Европейски Съюз. Планът ще бъде подсилен с до 9 милиарда евро от Инструмента за предприсъединителна помощ (IPA) за 2021-2027 година, при изискване че бюджетът бъде признат от Европейския парламент и Съвета.

Финансирането е под формата на безплатни средства. Вноските от други донори и гаранциите за заеми имат капацитета да активизират до 20 милиарда евро вложения през идващото десетилетие.

Много от плановете са трансгранични и районни и ще са от изгода за целия район. Комисарят акцентира нуждата от свързване на столиците в Западните Балкани посредством авто и железопътен превоз и последователно унищожаване на централите с изкопаеми горива в района. Интеграцията на ромското население, което съставлява обществено предизвикателство, също ще бъде финансирана.

Оценки по страни

Както всяка година, Комисията обръща съществено внимание на върховенството на закона като основен аршин, по който Европейски Съюз прави оценка напредъка на претендентите за участие.

В региона на правосъдната власт и главните права напредъкът варира доста през последната година. Само Албания и Северна Македония - двете страни, които с неспокойствие чакат да стартират договаряния за присъединение в края на тази година, реализираха „ добър прогрес “. Сърбия и Черна гора, единствените страни, с които текат договаряния, не реализираха значителен прогрес в тази област.

Косово - евентуална страна претендент, реализира „ прочут прогрес “, само че не и Босна и Херцеговина. В Турция, която от години води договаряния за присъединение, има „ съществено оттегляне “ след несполучливия опит за прелом през 2016 година

Във всички страни обстановката във връзка с битката с корупцията и зачитането на свободата на изложение се е влошила. Западните Балкани и Турция не престават да демонстрират „ необятно публикувана корупция “ и никакъв или стеснен прогрес във връзка с свободата на изложение.

Проектът за рамки на договарянията с Албания и Северна Македония беше показан от Комисията на Съвета при започване на юли, само че те към момента не са обществено оповестени. Дискусиите в границите на Съвета не престават и представителят отхвърли да ги разяснява.

След като рамката бъде призната от Съвета, ще бъдат свикани първите междуправителствени конференции (IGC), които ще дадат знак за формалното започване на договарянията за разширение. Комисар Вархели се надяваше такава конференция да се организира преди края на немското председателство на Европейски Съюз тази година.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР