Страните членки (Съветът на ЕС) да приемат България, Румъния и

...
Страните членки (Съветът на ЕС) да приемат България, Румъния и
Коментари Харесай

Лидери от Европейския парламент ни искат в Шенген до края на годината

Страните членки (Съветът на ЕС) да одобряват България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство до края на годината.

За това упорстват в писмо до правосъдните и вътрешните министри от Европейски Съюз ръководителите на четирите най-големи политически групи в Европейския парламент. Това са Манфред Вебер на Европейската национална партия (ЕНП), Ираче Гарсия на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД), Стефан Сежурне на либералите от „ Обнови Европа “ (ОЕ) и Тери Райнтке и Филип Ламбер на „ Зелените “/Европейски свободен алианс (ЕСА).

Писмото е огласено в навечерието на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи “ в Брюксел, на който би трябвало да бъде взето решение " за " или " срещу " участието на трите кандидатки за Шенген.

Ще има две обособени гласувания, разгласи чешкото председателство на Съвета. Едното ще бъде за Хърватия, а другото – за България и Румъния.

„ Тези три страни членки не могат да имат клаузи за присъединяване и безучастие и да носят цялата отговорност за външните граници на Шенген, без да се употребяват от преимуществата на Шенгенското пространство “, пишат политическите водачи.

Те напомнят двете позитивни оценки от 16 и 23 ноември на Европейската комисия, че кандидатките извършват и ползват всички условия за тяхното влизане в Шенген.

„ Призоваваме да бъде обезпечено, че Съветът ще предприеме всички нужни стъпки въз основа на напъните и заслугите, доказани и препотвърдени от поредните отчети на Европейската комисия и в сходство с мненията на Европейския парламент, изразени в съответните резолюции, и да одобряват решение за цялостното използване на клаузите на Шенгенското законодателство в България, Румъния и Хърватия до края на 2022 година, като по този начин бъде обезпечено премахването на контрола по всички вътрешни граници на тези страни членки при започване на 2023 година “, приключва писмото.

Нидерландия и Австрия към този момент обявиха, че ще блокират България. Австрия счита да гласоподава и срещу Румъния.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР