Страните членки на НАТО провеждат двудневна среща на върха в

...
Страните членки на НАТО провеждат двудневна среща на върха в
Коментари Харесай

На срещата във Вилнюс: НАТО обсъжда войната в Украйна и членството на Швеция в Алианса

Страните членки на НАТО организират двудневна среща на върха в столицата на Литва, на която водещи тематики са войната на Русия в Украйна и кандидатурата на Швеция за присъединение към алианса. То предстои на разискване, защото Турция блокира присъединението на Швеция към НАТО. Според Анкара Швеция би трябвало да направи промени, с цел да се оправи с кюрдските бойци и други групи, които от турска страна смятат за опасност за националната сигурност.
Нищо в техническо отношение не пречи на Швеция да стане член на НАТО. Швеция има една от най-ефективните армии в Европа. Така че тук в действителност става въпрос за политически проблем, а това, което прави Турция, в действителност е чисто от вътрешни ползи.
Бруно Лете, старши анализатор на Германския фонд Маршал

Очаква се водачите да се съсредоточат и върху обезпечаването на поддръжка за Украйна. Те ще прегледат също и по какъв начин страната да се приближи още повече до НАТО, без действително да се причислява към алианса.
Ще бъде основан Съветът на НАТО за Украйна. Всъщност това значи едно значимо нещо: при положение на изключителна обстановка Украйна ще има право да свика страните от НАТО. Това, несъмнено, е много значимо политическо средство за Украйна. Очевидно е обаче, че член пети няма да бъде алтернатива.
Бруно Лете, старши анализатор на Германския фонд Маршал

Член пети подсигурява, че нахлуване против една от страните на НАТО ще се смята за нахлуване против всички. При случай на вероятно приемане на Украйна в Алианса, представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Русия ще предприеме ответни ограничения.
Абсолютно разбираема и поредна е позицията на Руската федерация, че участието на Украйна в НАТО ще има доста отрицателни последствия за цялата архитектура на сигурността. И безусловно явно ще съставлява заплаха за Русия, което ще изисква много разбираема и твърда реакция от наша страна.
Дмитрий Песков - представител на Кремъл

Срещата във Вилнюс ще бъде най-голямото събитие на Алианса тази година. На събитието ще вземат участие всички водачи на страните от НАТО. България ще бъде показана от Министър-председателя акад. Николай Денков.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР