Страните членки на НАТО от Източна Европа предупредиха, че придвижването

...
Страните членки на НАТО от Източна Европа предупредиха, че придвижването
Коментари Харесай

Източноевропейските страни от НАТО се разтревожиха от бойците на „Вагнер“ в Беларус

Страните членки на НАТО от Източна Европа предизвестиха, че напредването на съветските наемни войски на „ Вагнер “ към Беларус ще сътвори по-голяма районна неустойчивост, оповестява „ Ройтерс “. Генералният секретар Йенс Столтенберг обаче увери, че Алиансът е подготвен да се отбранява против всяка опасност.

„ Ако „ Вагнер “ разположи своите серийни убийци в Беларус, всички прилежащи страни са изправени пред още по-голяма заплаха от неустойчивост “, съобщи литовският президент Гитанас Науседа след среща в Хага със Столтенберг и водачите на шест други съюзнически страни от НАТО.

„ Това е в действителност съществено и доста обезпокоително и би трябвало да вземем доста мощни решения. Това изисква доста корав отговор на НАТО “, добави и полският президент Анджей Дуда.

Вчера шефът на „ Вагнер “ Евгений Пригожин дойде в Беларус според съглашение, контрактувано от президента Александър Лукашенко, което в събота постави завършек на протеста на наемниците в Русия.

Руският президент Владимир Путин съобщи, че на бойците от „ Вагнер “ ще бъде препоръчано да се реалокират в Беларус.

Столтенберг означи, че е прекомерно рано да се каже какво може да значи това за съдружниците от НАТО и акцентира засилената защита на източния фланг на Алианса през последните години.

„ Изпратихме ясно обръщение до Москва и Минск, че НАТО е там, с цел да пази всеки съдружник, всеки сантиметър от територията на НАТО “, акцентира той.

„ Вече увеличихме военното си наличие в източната част на Алианса и ще вземем по-нататъшни решения за в допълнение подсилване на нашата групова защита с повече сили с висока степен на подготвеност и повече качества на идната среща на върха “, сподели още Столтенберг.

По негови думи протестът е посочил, че „ противозаконната война “ на Путин против Украйна е задълбочила раздялите в Русия.

„ В същото време не би трябвало да подценяваме Русия. Така че е още по-важно да продължим да оказваме поддръжка на Украйна “.

Дуда изрази вяра опасността от силите на „ Вагнер “ да бъде в дневния ред на срещата на върха на всички 31 членки на НАТО във Вилнюс, Литва, на 11-12 юли.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР