Страните членки на еврозоната трябва да гарантират, че бюджетите им

...
Страните членки на еврозоната трябва да гарантират, че бюджетите им
Коментари Харесай

Меркел се прицели в Рим, призовавайки за стабилни бюджети на страните в еврозоната

Страните членки на еврозоната би трябвало да подсигуряват, че бюджетите им са постоянни, а стопанските системи конкурентни, съобщи немският канцлер Ангела Меркел преди срещата на високо ниво на Европейския съюз през днешния ден, като реакция към Италия, опитваща се да прокара бюджет, който рискува да бъде отритнат от Европейски Съюз.

Италия – третата по величина стопанска система в еврозоната, готви бюджет за 2019 година, който съгласно управляващите в Брюксел не подхожда на разпоредбите на съюза. Затова и Европейската комисия може да отхвърли проектите.

Меркел съобщи пред долната камара на Народното събрание в Берлин, че всички членове на еврозоната са виновни за личната си икономическа и бюджетна политика.

„ Всяка страна в еврозоната е задължена да се грижи за стабилността и да подхваща нужните промени за конкурентоспособността си – това важи даже в този момент в положителни времена за стопанската система “, добави тя.

„ В същото време, както мъчително разбрахме, в един валутен съюз ние сме страни толкоз близко свързани една с друга, че националните политики могат постоянно да имат резултати и върху останалите страни членки “, съобщи Меркел.

Тя добави, че държавните бюджети са значимо изискване за положително икономическо развиване на всяка страна, добавяйки; „ Стабилните обществени финанси са и изискване за доверие във валутния съюз “.

„ Нашите насоки остават Пакта за непоклатимост и напредък. Ще продължа да пазя тезата, че в Европа важи този принцип: отговорност и взаимност, отговорности и надзор – това са двете страни на една и съща монета “, сподели тя.

Освен към европейските популисти Меркел се прицели и в протекционизма на американския президент Доналд Тръмп, призовавайки европейските водачи да защитят свободната търговия и демократичните институции.

Меркел сподели пред Бундестага, че желае срещата Европа-Азия, която следва в Брюксел, да бъде образец за многоликост измежду страните, които образуват две трети от международната стопанска система, оповестява Bloomberg.

„ Особено значимо за мен е тази среща да изпрати сигнал за многостранно съдействие, за твърдото разбиране, че то води до обстановка, в която печелят всички “, сподели тя, противопоставяйки се по този метод на програмата „ Америка преди всичко “ на Тръмп.

По отношение на договорката към Brexit Меркел сподели, че „ към момента има късмет да се подписа положително, стабилно съглашение в точния момент. Бих желала да подчертая още един път, че желая Англия да остане непосредствен, приближен сътрудник в Европа “.

Правителството на Германия обаче „ към този момент стартира да се готви “ за вид без договорка по Brexit, които би довел до комплицирани проблеми за фирмите и обособените жители. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР