Страните-членки на Европейския съюз за отхвърлили предложението на Европейската комисия,

...
Страните-членки на Европейския съюз за отхвърлили предложението на Европейската комисия,
Коментари Харесай

Страните от ЕС отхвърлиха идеята пенсионните фондове да плащат за финансирането на европейските регулатори

Страните-членки на Европейския съюз за отхвърлили предлагането на Европейската комисия, което трябваше да усили пълномощията на Европейския пенсионен регулатор и да вкара нови такси за финансирането на европейските регулатори.

Европейският съвет разгласява преди дни компромисно съглашение по предлагането за промяна на системата за финансов контрол в Европейски Съюз, в което обаче липсват към този момент огромна част от предложенията на Европейска комисия, които притесняваха европейските пенсионни фондове, оповестява профилираният портал IPE.

Според предлагането на Съвета, предлаганите нови пълномощия от Комисията, които бяха показани през септември 2017 година, ще бъдат доста лимитирани. Сред тях да вземем за пример беше и концепцията да се вкарат спомагателни такси за пенсионните фондове, посредством които да се финансират европейските регулаторни органи.

Финалната версия на промените би трябвало да бъде утвърдена и от трите институции - Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент, всяка от която обаче има своя версия за тях.

Според Матийс Верстаген, старши консултант към Европейската асоциация на професионалните пенсионни фондове PensionsEurope, Съветът е приел " рационален " метод. " Европейският пенсионен пейзаж е доста разнороден, тъй че ние одобряваме позицията националните регулатори да запазят мощната си роля в управническата конструкция на EIOPA ", споделя той.

" Също по този начин считаме, че е по-добре европейските финансови регулатори да бъдат финансирани през бюджета на Европейски Съюз и вноските на държавите-членки, а не посредством вноски от поднадзорните лица. Пенсионните фондове не се управляват директно от европейските регулатори и по тази причина не би трябвало да заплащат за техните бюджети ".

По време на конференция след среща на финансовите министри на Европейски Съюз заместник-ръководителят на Европейска комисия Валдис Домбровски съобщи, че постигнатият компромис не е на равнището, на което е предлагането на Комисията, само че е " толкоз положително, колкото можеше при съществуването на разнообразни отзиви ".

Как е проведен финансовият контрол в Европейски Съюз?

Европейската система за финансов контрол се състои от три органа: Европейски банков орган (EBA), Европейски орган за скъпи бумаги и пазари (ESMA) и Европейски орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (ЕIОPA).

Пенсионните фондове в Европа (включително и тези в България) попадат в обсега не третия, само че регулирането им се прави на локално равнище, както е по европейското. В България надзорът се реализира от Комисията за финансов контрол. Тя обаче от своя страна, както и националните органи в останалите страни-членки, членуват и вземат участие в ръководството на ЕIОPA.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР