Страните членки на ЕС (Съветът) одобриха приетия от Г-7 и

...
Страните членки на ЕС (Съветът) одобриха приетия от Г-7 и
Коментари Харесай

ЕС одобри таван от $60 за барел руски суров петрол

Страните членки на Европейски Съюз (Съветът) утвърдиха признатия от Г-7 и Австралия оптимален таван от 60 $ за барел за внасяния по море недопечен нефт от Русия.

В бъдеще таванът ще бъде еластичен, с цел да може да отговори на събитията на пазарите. По тази причина той даже може да бъде увеличаван. Но постоянно ще бъде най-малко 5 % под междинната пазарна цена на съветското „ черно злато “.

Освен в Европейски Съюз, той ще бъде прилаган във всички страни от Коалицията за таван на цените посредством съответните национални процеси. Става дума за страните от Г-7, сътрудници на групата и Австралия.

Развиващите се стопански системи от Азия също са дали да се разбере, че ще се причислят към тази мярка, само че не стана ясно кои са те.

Таванът влиза в действие на 5 декември.

Два месеца по-късно - на 5 февруари 2023 година, ще влезе в действие ценовият таван за рафинирани артикули, който следва да бъде конкретизиран.

На 5 декември влиза в действие и възбраната за импорт по море на съветски недопечен нефт в Европейски Съюз. България обаче получи двегодишна дерогация поради характерното си географско състояние. Приетият таван не се отразява по никакъв метод на дерогациите, прецизираха от Европейска комисия.

Докато възбраната на Европейски Съюз за импорт по море на съветски петролни и бензинови артикули остава, таванът на цените ще разреши на европейските оператори на транспортират съветски нефт до трети страни, като бъде обезпечено, че цената ще остане под тавана, акцентираха източници от Европейската комисия.

Ценовият таван има за цел да понижи приходите на Русия и да й попречи да финансира войната си в Украйна. 37 на 100 от тях идват от износа на нефт. Същевременно би трябвало да се резервира посредством продължаващи доставки стабилността на международните енергийни пазари.

Таванът той ще разреши и възпиране на инфлацията и ще резервира постоянни цените на силата във време, в което високите цени - най-вече поскъпналите горива - будят съществено безпокойствие.

Таванът обаче няма да важи за по-скъп от него нефт, в случай че той е претрупан на танкерите преди 5 декември т.г. и разтоварен преди 19 януари 2023 година

Ако танкер, плаващ под флага на трета страна, съзнателно транспортира съветски нефт над ценовия таван, на европейските оператори ще бъде неразрешено да застраховат, финансират и обслужват този съд за транспорта на съветски нефт или артикули в продължение на 90 дни след разтоварване на закупената над тавана стока.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР