Страните членки на ЕС (Съветът) одобриха днес отпускането на помощ

...
Страните членки на ЕС (Съветът) одобриха днес отпускането на помощ
Коментари Харесай

Страните от ЕС одобриха помощ за Украйна за € 18 млрд.

Страните членки на Европейски Съюз (Съветът) утвърдиха през днешния ден отпущането на помощ за Украйна в размер на 18 милиарда евро през 2023 година

Това стана на писмена процедура, както се и очакваше. Предложението ще бъде показано през идната седмица за приемане на Европейския парламент.

Заемите ще имат 10-годишен гратисен интервал. Страните от Европейски Съюз ще покрият по-голямата част от разноските за лихви посредством външни целеви доходи. Гаранциите за тези заеми ще бъдат предоставени или от бюджета на Съюза, или от страните членки.

Целта е да се обезпечи краткосрочна финансова помощ, финансиране на непосредствените потребности на Украйна, възобновяване на основната инфраструктура и първична поддръжка за стабилно следвоенно възобновяване. Всичко това се прави оглед на подпомагането на Украйна по пътя ѝ към европейска интеграция.

Част от законодателния пакет - изменение на финансовия правилник - към този момент беше призната от Съвета „ Икономически и финансови въпроси “ (ЕКОФИН) на 6 декември. За нея бе задоволително квалифицирано болшинство.

Приемането на другите две елементи, за което е належащо цялостно единогласие, обаче се провали поради ветото на Унгария. Това са инструментът „ Микрофинансова помощ + “, създаващ рамката за поддръжка на Украйна, както и добавка, гарантираща заемите за страната за 2023 и 2024 година
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР