Страните членки на ЕС решиха днес да забранят хлорпирифос -

...
Страните членки на ЕС решиха днес да забранят хлорпирифос -
Коментари Харесай

ЕС забрани вреден пестицид, с който се пръскат портокали и мандарини

Страните членки на Европейски Съюз взеха решение през днешния ден да забранят хлорпирифос - пестицид, считан за нездравословен за човешкото здраве, заяви ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Забраната би трябвало да влезе в действие от януари, когато изтича досегашното утвърждение за пестицида.

През август Европейският орган за сигурност на храните изрази безпокойства от възможните генотоксични последствия, както и неврологични последствия през развиването, подкрепени от данни, идентифициращи последствия при деца.

Хлорпирифосът се употребява от фермерите, с цел да попречат на насекомите да вредят на насажденията им. Често се откриват следи върху импортирани плодове като портокали или мандарини, да вземем за пример в Германия, където веществото е изтеглено от пазара.

Осем страни членки към този момент са забранили на територията си артикули, съдържащи хлорпирифос, отбелязва Франс прес.

Решението е взето от комисия от специалисти, представляващи страните членки на Европейски Съюз. Те също по този начин взеха решение да забранят разновидността хлорпирифос метил, посочи говорителка на Европейската комисия.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР