Страните членки на ЕС откриха пътя пред Европейския парламент за

...
Страните членки на ЕС откриха пътя пред Европейския парламент за
Коментари Харесай

Драмата с Брекзит става все по-голяма, от ЕС обявиха, че...

Страните членки на Европейски Съюз откриха пътя пред Европейския парламент за ратификация на съглашението за излизане на Англия от блока, реализирано предходната седмица с английския министър председател Борис Джонсън. Те обаче не са взели решение по желаното от Лондон отсрочване на Брекзита за след 31 октомври, предадоха международните организации.

На къса среща с основния договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние посланиците на страните членки в Европейски Съюз публично дадоха началото на процеса по ратификация, оповестиха дипломатически източници, поискали анонимност.

Те обърнаха внимание на настояването за отсрочване на Брекзит, показано нощес, сподели един от дипломатите.

През идващите дни ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск ще се съветва с европейските водачи по молбата, взимайки поради протичащото се от английска страна, добави той.

Ситуацията във Англия е доста неразбираема, сподели различен европейски източник, отбелязвайки, че блокът не желае да поддържа отлагането на Брекзит единствено с цел да открие по-късно, че английският парламент в действителност е утвърдил договорката.

Той добави, че не е изключено двете страни да ратифицират съглашението до 31 октомври, отбелязвайки, че би могло въпреки всичко да има "техническо " удължение " за привършване на процеса.

Британският и Европейският парламент би трябвало да ратифицират договорката по Брекзит, с която ще бъде сменено по-рано контрактувано съглашение, отхвърлено от английските депутати, преди 31 октомври, с цел да се подсигурява плавното, проведено излизане на Англия от Европейски Съюз.

Определеният график обаче е под въпрос, откакто през вчерашния ден депутатите в Лондон отложиха първичното гласоподаване на съглашението. Тази стъпка принуждава Джонсън да желае тримесечно отсрочване на Брекзит, само че той персонално е против това.

За страдание, Народното събрание пропусна опцията да даде подтик на процеса на ратификация за новото съглашение за овакантяване, написа нощес Джонсън на Туск.

Убеден съм, че ще приключим процеса до 31 октомври, добави той.

Председателят на Европейския съвет получи три писма от Лондон - неподписано от премиера ксерокопие на законодателния текст, задължаващ държавното управление да изиска отсрочване с три месеца, обяснителна записка от посланика на Англия в Европейски Съюз Тим Бароу, че документът се изпраща категорично по самодейност на Народното събрание, и персонално писмо, към този момент с премиерския автограф, в което той декларира, че не желае пролонгация.

Според съглашението за Брекзит европейските закони ще важат за Англия през един временен интервал. Без съглашението Брекзит може да докара до кратковременен безпорядък и неопределеност за жителите и фирмите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР