Страните членки на ЕС и евродепутатите имат остри различия по

...
Страните членки на ЕС и евродепутатите имат остри различия по
Коментари Харесай

Остри спорове в ЕС по дефиницията за изнасилване

Страните членки на Европейски Съюз и евродепутатите имат остри разлики по въпроса по какъв начин да дефинират изнасилването, съобщи БНР с позоваване на Агенция Франс Прес. Преговарящите страни са в крайната фаза на договаряния през днешния ден за първия общоевропейски закон за битка с насилието над дами.

Предмет на закона е отбраната на дамите от принуждение, основано на пола, в това число насилствени бракове, така наречен женско обрязване и онлайн тормоз.

Европейската комисия в началото предложи законодателство на 8 март 2022 година във връзка Международния ден на дамите.
Но въпросът с общата формулировка на обезчестяване се оказа най-спорният по време на договарянията за дефинитивно съглашение.

В проектодокумента има такава формулировка, основана на неналичието на категорично единодушие – позиция, подкрепена от Европарламента и от над 10 страни членки, измежду които Белгия, Гърция, Италия, Испания, Швеция.

Други страни обаче, измежду които Франция, Германия и Унгария (и България – б.р.) са срещу дефинирането на обезчестяване в текста, защото съгласно тях Европейски Съюз няма пълномощия по въпроса.

Международни правозащитни организации осъдиха тази позиция предишния месец.

Групата страни, които са срещу европейска формулировка, показват още, че изнасилването няма трансгранично измерение, нужно да бъде сметнато за закононарушение, изискващо общоевропейско наказване.

Екологичен потенциал и Европейска комисия оспорват изрично тази позиция, настоявайки, че изнасилването може да попадне в категорията " полово експлоатиране на дами ", за което към този момент има общ лист с санкции, показва Агенция Франс Прес.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР