Страните членки на ЕС дебатират кога да започнат търговски преговори

...
Страните членки на ЕС дебатират кога да започнат търговски преговори
Коментари Харесай

ЕС дебатира кога да започне търговски преговори с Тръмп

Страните членки на Европейски Съюз дебатират по кое време да стартират търговски договаряния със Съединени американски щати , като са наясно, че президентът Доналд Тръмп може да наложи наказателни мита върху импорт на коли от Общността , в случай че чакат прекомерно дълго, осведоми " Ройтерс ".

Европейската комисия изиска от 28-те страни членки да одобрят два мандата за договаряния, с цел да може договарянията да започват публично.

Дипломати разясниха, че Германия, чиито експорт на коли и автомобилни елементи за Съединени американски щати са повече от половината от общия на Европейски Съюз, желае да се пристъпи напред. Но Франция, която изнася по-малко коли за Съединени американски щати, не е склонна да стартират договарянията преди евроизборите през май.
 Снимка 408315
Източник:

" Трябва да стартираме договаряния ", сподели еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом пред публицисти преди днешната среща.

Прави смисъл да се изчака гласоподаване в Европейския парламент по въпроса през март и по-късно да се придвижим бързо, сподели тя - в границите на седмици, а не месеци.

Париж е склонен да се изчака необвързващият избор в Народното събрание , само че не споделя чувството на Малмстрьом за неотложност.

Съединени американски щати и Европейски Съюз прекратиха няколкомесечен конфликт през юли 2018 година , когато Тръмп се съгласи да не постанова мита върху импорт на европейски коли, до момента в който двете страни се пробват да подобрят комерсиалните връзки . Те се ангажираха да работят за унищожаване на митата върху " неавтомобилни индустриални артикули ".

Европейски Съюз в този момент желае да стартират договаряния за понижаване на митата , а също по този начин и обособени диалози за облекчение търговията сред фирмите от двете страни на Атлантическия океан.

Митата върху индустриалните артикули са ниски - към 4% . Но Европейската комисия отбелязва, че премахването им ще ускори износа на европейски артикули за американския пазар с 8% и износа на Съединени американски щати за Европейски Съюз с 9% до 2033 година

Съединени американски щати имат огромен лист с претенции, в това число изчерпателен достъп до пазара на селскостопанска продукция. Нежеланието на Европейски Съюз да се включат аграрни артикули може да докара до нов конфликт с Вашингтон.

Днешните диалози на Европейски Съюз се преглеждат като " неофициални " , което значи, че не се чака публично решение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР