Страни от ЕС, загрижени от увеличаването на взаимната търговия между

...
Страни от ЕС, загрижени от увеличаването на взаимната търговия между
Коментари Харесай

Турция се сближава с Русия, ЕС иска обяснение от Анкара

Страни от Европейски Съюз, загрижени от увеличението на взаимната търговия сред Русия и Турция, желаеха повече информация от Анкара за връзките ѝ с Москва. За това заяви „ Файненшъл Таймс “ базирайки се на няколко западни източника.

" Това не се приема добре от Европейския съюз. То провокира неспокойствие ", сподели неназован чиновник на Европейски Съюз, с който вестникът се е свързал.

Служител на турското министерство на търговията съобщи пред „ Файненшъл Таймс “, че това не е " забележителна смяна " в размера на търговията с Москва.

Самият вестник дефинира общите данни за търговията като релативно ниски. Позовавайки се на турски статистически данни, той написа, че износът на Турция за Русия е възлизал на 2,04 милиарда $ от май до юли, което съставлява нарастване с 642 млн. $ по отношение на същия интервал на 2021 година През юли размерът на съветския експорт е със 75% по-висок от този година по-рано и доближава 730 млн. $.

В същото време вестникът написа, че Брюксел схваща смисъла на турския президент Реджеп Тайип Ердоган като ефикасен договарящ с съветския му сътрудник Владимир Путин. " Това е Турция, всички в Европейски Съюз се нуждаят от нея, по една или друга причина. Европейски Съюз би трябвало да има поради неговите благоприятни условия, не можем просто да кажем на Ердоган, че би трябвало да съблюдава разпоредбите ", съобщи европейски чиновник пред вестника при изискване за конфиденциалност.

На 6 август, след диалозите в Сочи сред Путин и Ердоган, същият вестник заяви, че западните страни са все по-загрижени за задълбочаващото се съдействие на Русия с Турция. Шест източника обявиха пред вестника, че са обезпокоени от изказванията на двамата водачи за желанието им да задълбочат съдействието в региона на търговията и стопанската система. Друг чиновник на Европейския съюз съобщи, че Брюксел " следи все по-внимателно турско-руските връзки ", а трети дефинира позицията на Анкара като " опортюнистична ".

В петък турският министър на превоза Адил Караисмаилоглу се включи в Twitter, с цел да изтъкне растежа на търговията. Той разгласява известие на Генералната дирекция за морските транспорти на страната за 58% скок на средномесечния брой транспортни средства, търгувани с Русия.

От май до юли Турция и Русия са търгували между тях с 8213 транспортни средства посредством товарни кораби всеки месец - в съпоставяне със средномесечния брой от 5208 транспортни средства от януари до април, заяви " Business Insider ". Турският орган изяснява този скок с новите морски линии сред двете страни. Като цяло търговията сред двете страни бележи взрив, като турският експорт за Русия доближава 2,91 милиарда $ през първата половина на 2022 година, по данни на формалния Турски статистически институт, или TurkStat.

Крехката стопанска система на Турция значи, че Анкара има огромен риск, когато става въпрос за икономическите ѝ връзки с Русия, която е един от главните ѝ търговски сътрудници. Турция също по този начин е водещата дестинация за съветските туристи, като през 2019 година те ще посетят Турция в размер на 7 млн. души, по данни на Nikkei.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР