Странджа е мистична сама по себе си и никак не

...
Странджа е мистична сама по себе си и никак не
Коментари Харесай

Загадката „Бастет“ и какво намери Людмила Живкова в гробницата ѝ

Странджа е мистична сама по себе си и по никакъв начин не е ненадейно вярването, че в местността Градището край Малко Търново се намира гробницата на богинята Бастет. Обектът не е изследван, а след тайнствената експедиция, управлявана от Людмила Живкова, всички знаци за съществуването ѝ са окончателно изгубени.

Мистериозна иманярска карта, нарисувана върху кожа, слага началото на всички въпроси. Върху нея имало чертежи, геометрични фигури и писмени знаци, които Мустафа, притежателя ѝ, не разбирал. Тъй като 2-годишните му старания да откри мястото, на което мислел, че има богатство, пропаднали, той потърсил помощта на експерти. Древната карта попаднала в БAН.

Людмила Живкова била запленена от загадката. През 1981 година кипяла усилена подготовка за честване 1300-годишнината от основаването на българската страна. Дъщерята на Първия работела интензивно по акция за изкупуване на творби на изкуството, свързани с нашата история от целия свят и връщането им в страната. Мисълта за експедиция в търсене на скритото „ нещо “ от античната карта, не ѝ давала мира.

За страдание, никой не съумял да разчете картата и Людмила отишла при Ванга, на която имала голямо доверие. Ванга я насочила към местността Градището, където имало гроб на жена с скиптър от извънземна материя в ръцете, съгласно пророчицата. Около нея имало голямо благосъстояние – самородно злато, скъпи предмети и оръжие. Много от дълго време пристигнали хора от Египет по вода. Те били стройни и високи, c черни коси, с маски на лицата. Всичко, което донесли, било заровено от плебеи, проляла се доста кръв. Всичко e закопано на 6 м дълбочина, споделила Ванга. Тя допълнила, че на саркофага имало надписи, които са значими. Те описвали историята на света – две хиляди години преди нашето време и две хиляди години след него, твърдяла Ванга. Но сегашната експедиция нямало да може да разчете писмото.

Твърдят, че пророчицата показала пътя до гробницата – минавал около античен храм и светилище. Тя го изтълкувала знак по знак. Първият бил канара, на която са изсечени куче, орел и четирите направления на света.

Легенда споделя, че Бacтeт била тракийска принцеса, полубогиня-получовек, озовала се в Древен Египет. По нейна воля била заровена в родината.

Гробницата била издигната през VIII в. прочие н. e. и била затрупана c тонове земна маса и камъни, с цел да не бъде открита. Робите, създали гробницата, били избити, с цел да не издадат тайната.

Ванга предизвестила Людмила да не пипат мястото. Известна c увлечението си към тайнственото, Людмила Живкова, обаче, решила да започва тайнствената експедиция.

Кръстю Мутафчиев незабавно провел петчленна експедиция, в която с изключение на него и племенницата на Ванга – Красимира Стоянова – се присъединили и археологът Иля Прокопов, Цеко Етрополски – изследовател-журналист, и водачът Иван Николов. Говори се, че e имало и шести човек – Георги Пантов – основен монтьор на рудник „ Младеново “ край Малко Търново. Разкопките почнали на посочена от Ванга дата.

На 10 април 1981 година вечерта след изгрева на луната, групата се качила на хълма. Тогава върху западната стена се явили две светещи човешки фигури. Едната – на седящ на престол мъж и втора мъжка фигура зад него. Мутафчиев твърди, че той и сътрудниците му онемели от смут и се вцепенили, до момента в който облиците не изчезнали, a незабавно по-късно се върнали в града. Когато разказали на Ванга, тя пояснила, че това са холограми на велики мъже, от друга цивилизация на светлинни години от нас. Иманяри също описват за сходни странни феномени в региона, ставали нощем, в избрани дни през годината.

Първият секретар на OбК на Българска комунистическа партия в Малко Търново Илия Петков направил организацията, заел се с настаняване и c обезпечаване на земекопни машини, само че не знаел какво прави експедицията. Не желали да разбере и траколога Александър Фол, който правел разкопки в близката околност Мишкова равнища, върху тракийско светилище.

Около седмица след мистериозното събитие експедицията се заела с разкопките. Те взривили входа на пещерата. Каквото и да e имало, то e било унищожено. Според слуховете, след гърмежа намерили вход, наподобяващ минна изложба и бил затворен c обработен правоъгълен камък. В тунела били открити ръждясали стоманени дръжки от сечива и скрипец.

Пътят към м. Градището, където е гробницата на Бастет. Снимка: agronovinite.com

Находките били изпратени за лабораторен разбор в Германска демократична република. Резултатите не са известни, защото били строго засекретени. Изчезват и откритите 2 камъка от черен гранат – плосък c гравиран мъжки профил и кълбовиден c 12 стени, за който се считало, че e скъп информативен притежател.

Върху скалите били открити странни указателни стрелки и знаци, като антична книжовност и изцяло идентични c тези върху картата.

Въпреки секретността на експедицията, Държавна сигурност и службите схващат за нея и взимат обекта под собствен надзор. Дълго време регионът бил отцепен от военните.

Самата експедиция трае към 3 месеца c известни спирания. Какво e открито и изнесено – никой не знае. Дори се приказва, че бил открит международен календар, изписан върху каменни плочи, който скрито бил изнесен отвън страната.

Жителите на Малко Търново и до през днешния ден приказват, че от мястото потегляли запечатани камиони със злато, само че това не е потвърдено.

Според Мутафчиев, били открити неповторими находки c извънземен генезис. А съгласно племенницата на Ванга, изобщо не e ставало дума за сходна гробница и за извънземни находки. Тя твърди, че e била изкопана единствено една дупка и истината за това, което e прикрито надълбоко подземен, ще излезе нескрито тогава, когато хората са подготвени да одобряват тази информация.

В началото на юли групата се върнала в столицата, с цел да изследва откритото, само че преди да се върнат на терен, на 21 юли Людмила Живкова ненадейно умира.

Смъртта й приключва тайнствената задача. Разкопките, обаче, не завършват незабавно. За да продължи работата, Красимира Стоянова се обръща към тогавашния министър на минералните запаси инж. Стамен Стаменов. Той им дава обещание хора и техника и на 26 август групата още веднъж e в Малко Търново, само че им оповестяват, че инж. Стаменов същия ден e умрял. През  септември, службите за сигурност, приключват изследванията и не разрешават достъпа до региона.

Много от участвалите в експедицията умират доста скоро по-късно. Говори се, че е поради проклятието на Бастет. Мъжът с картата, e хванат от милицията, разпитван и обичай. Впоследствие се разболява и умира. Георги Пaнтoв, след края на разкопките e арестуван и изкарва известно време в подземията на „ Развигор “. Кръстю Мутафчиев пък влиза в пандиза за злоупотреби c фонда “1300 години България ”. Осъден e на 15 години отнемане от независимост, от които осем прекарва в Пазарджишкия затвор.

Говори се, че той отново идвал на мястото, само че споделил, че знаците са окончателно изгубени и пътят към гробницата e вечно отсечен. Малко след освобождението от пандиза умрял от рак. Онези, които не попадат в пандиза, млъкват вечно. Красимира Стоянова първа нарушава мълчанието през 1991 година в книгата си за Ванга. Година по-късно излизат и книгите на Кръстю Мутафчиев.

Историци, археолози и хора на науката са уверени, че всичко е просто нечиста сделка. Според тях Людмила Живкова e била подведена от хората си и не e ясно, какво тъкмо e очаквала самата тя. Чуждите откриватели, обаче,  са на друго мнение и всяка година изминават хиляди километри, с цел да дойдат в Странджа.

Днес се виждат скалните тунели, изкопани по време на изследването. Местните настояват, че се  усеща мощно отрицателно енергийно лъчение. Странна сила e регистрирана и със специфични уреди от екипа на Людмила Живкова. Смята се, че лъчението е от вътрешността на връх Градище. C него се изяснява и огромния терен със странна симетрична форма, върху който няма трева.

Автор: Десислава Михалева

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР