Страната се нарежда на 55-о място и по подготвеност за

...
Страната се нарежда на 55-о място и по подготвеност за
Коментари Харесай

България е 55-а от 132 държави по конкурентоспособност на талантите

Страната се подрежда на 55-о място и по готовност за нахлуване на Индустрия 4.0

© Анелия Николова България се подрежда на 55-о място от общо 132 страни по конкурентоспособност на гениите. Това демонстрира Глобалният показател за конкурентоспособност на гениите (GTCI) за 2020 година, създаден от Adecco Group, един от най-престижните бизнес университети в света INSEAD и Гугъл, който преглежда 71 знака. В миналата ранглиста страната беше 54-та от 125 страни. В рамките на Европа тази година България се подрежда на 30-о място от 38 страни. Страната изпреварва по конкурентоспособност на фрагментите всички прилежащи страни без Гърция, която заема 47-а позиция.

Начело в световната ранглиста са Швейцария, Съединени американски щати и Сингапур, които образуваха челната тройка и в миналогодишния показател. Като цяло европейските страни не престават да преобладават, като заемат 17 от 25-те най-високи позиции.

Силни и слаби страни

България се класира високо по индикаторите " Глобално познание " и " Задържане на гении " и по-конкретно в подиндикатора " Начин на живот ". Предизвикателство обаче остава опцията за привличане на гении - както локални, по този начин и от чужбина, макар че точно по този индикатор страната регистрира най-голямо усъвършенстване по отношение на предходната година. Като едва звено в него остава подиндикаторът " Външна отвореност ".

В последното издание на показателя е включен и нов подиндикатор - " Възприемане на технологиите ", който демонстрира до каква степен страните са готови за навлизането на Индустрия 4.0 и до каква степен дават опция за развиване на гении в региона на изкуствения разсъдък и интернет на нещата. Изследването демонстрира, че и по този подиндикатор България държи 55-а позиция. По обособените детайли на подиндикатора най-силно е представянето на страната по периодичност на роботизация (44-то място), относително положително е по вложения в нововъзникващите технологии (40-о място) и по-скоро едва е по потребление на технологиите (70-о място).

Изкуствен разсъдък и работни места

Специално внимание в последното проучване е обърнато на новите технологии и въздействието им върху конкуренцията за гении. Основното умозаключение на отчета е, че ерата на изкуствения разсъдък ускорява цифровото разделяне, даващо на страните с високи приходи още по-голямо преимущество в конкуренцията за гении. Докато машините и логаритмите не престават да поемат разнородни задания и отговорности и съвсем всяка работна позиция се премисля, гениите стават все по-необходими освен за адаптирането, само че и за извличането на стойност от тази трансформираща технология, считат създателите на изследването.

" Технологиите допълват човешкия фактор в работния свят, а не го заменят. Изкуственият разсъдък към този момент разкрива големи благоприятни условия, създавайки доста нови работни места, в това число такива, които към момента не съществуват, и разрешава на чиновниците да извършват по нов метод елементарни задания и действия. За да сме конкурентоспособни в тази бързо изменяща се среда, новите умения и пълномощия са жизненоважни ", разяснява Ален Дехаз, основен изпълнителен шеф на Adecco Group. София е 107-а

София е на 107-о място от 155 града, които отчетът подрежда по конкурентоспособност на гениите. Начело е Ню Йорк, следван от Лондон и Сингапур. От останалите градове в топ 10 влизат три американски града - Сан Франциско (4-то място), Бостън (5-о място) и Лос Анджелис (9-о място); два европейски града - Париж (7-о място) и Мюнхен (10-то място) и два източноазиатски - Хонконг (6-о място) и Токио (8-о място).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР