Страната се изкачва със седем позиции в годишната класация на

...
Страната се изкачва със седем позиции в годишната класация на
Коментари Харесай

Ако България беше Варна


Страната се изкачва със седем позиции в годишната ранглиста на сп. Forbes за 2016 година

Страната ни регистрира прогрес единствено по два индикатора от общо 10 съгласно Световната банка

Ако в категорията започване на бизнес в световната ранглиста на Световната банка се взимаха поради данните за Варна, България би се изстреляла с 25 места нагоре. Сред изследваните 22 града в България, Унгария и Румъния няма открояващо се най-атрактивно място за правене на бизнес, само че предстоящо градовете в най-западната страна се показват по-силно.
Ако бизнесмен реши да стартира бизнес в България, ще го направи най-лесно във Варна. Разрешително за градеж обаче е добре да си извади в София, а свързването с ток да стане в Бургас. Регистрирането на благосъстоятелност е еднообразно мъчно на всички места в страната, до момента в който осъществяването на контракти е най-тежко в столицата. Това в резюме е картината, която демонстрира районното проучване " Правене на бизнес в Европейския съюз, 2017 година: България, Унгария и Румъния ", направено от Световната банка по модела на годишния международен отчет Doing Business. Анализът обгръща общо 22 града в трите страни, като измежду българските представители са още Плевен, Пловдив и Русе.

Като цяло провинцията е по-гостоприемна за бизнеса, защото се стреми да се конкурира със столицата. Но в случай че желаете да посочим един град, който да предлага най-хубавото от всичко - подобен няма. Идеалното място по-скоро наподобява като мозайка от разнообразни местоположения. И даже тогава мъчно ще се приближи до най-хубавите в света.

Изследването съпоставя през какъв брой процедури, за какъв брой време и против какви разноски дребните и междинните компании минават през пет етапи от развиването си. Докладът не преглежда фактори като достъп до инфраструктура или съществуване на задоволително квалифицирани фрагменти, което изяснява и за какво градове като София и Пловдив, които притеглят най-вече вложения, не се открояват като най-хубавите места за правене на бизнес в България.

Унгария води районно

На национално равнище България, Румъния и Унгария се показват сходно. Те са в топ 50 на световната ранглиста Doing Business за 2017 година (която е на база данните за столиците), което е под междинното за Европейския съюз. Със своето 39-о място страната ни застава сред северната ни съседка (36 позиция) и ръководената от Виктор Орбан страна (41). Резултатите от районното проучване обаче демонстрират малко по-пъстра картина - унгарските градове се оправят по-добре в четири от петте измервани области. Но пък изостават при сравнението за започване на бизнес, където четири български града държат топ позициите. Докато по-малките градове в България и Унгария оферират по-добри условия за бизнес (което изяснява и по-предните им места в световната класация), в Румъния столицата изпреварва провинцията по множеството индикатори. Според основателите на отчета Букурещ демонстрира по какъв начин огромните градове могат да бъдат ефикасни и да дават положителни услуги, като съчетаят икономиите от мащаба с вложенията в съвременна администрация.

Макар че нито един от изследваните 22 града не е първенец по всичките пет категории, доста от тях демонстрират резултати, близки до най-хубавите в света в най-малко една област. Варна и Плевен да вземем за пример са с най-хубави индикатори за започване на бизнес и са в действителност единствените два града, които са над междинното равнище за Европейски Съюз. Причината - по-ниски разноски за старта, по-бърза регистрация по Данък добавена стойност и по-кратка процедура, която не изисква регистрация в общината. Слабото място на всичките 22 града е свързването към електроразпределителната мрежа, където периодите са по-дълги от междинните за Европейски Съюз.

А Варна - локално

Ако се огледа единствено индикаторът " започване на бизнес " в световната ранглиста и се взимаха поради данните за Варна, България би се изстреляла с 25 места нагоре - от 82 до 57 позиция, в конкуренция със 190 страни, настояват от Световната банка. За да стартира активност в морския град, един бизнесмен би трябвало да премине през пет процедури, които му лишават 14 дни. На другия полюс е София, където това включва шест процедури и продължава 23 дни. Основната причина са другите условия на равнище община, както и времето, което фирмите чакат, с цел да получат регистрация по Данък добавена стойност.

Доста по-сложно се оказва за фирмите да получат позволение за градеж както като брой процедури (цели 29 в Пловдив), по този начин и като време (165 дни в Русе). Най-бърз е процесът в София, където компаниите получават документа след 97 дни, само че това значително се дължи на опцията за ускорена процедура против в допълнение възнаграждение. Затова и разноските в столицата са най-високи - 4.6% от цената на обекта, до момента в който в Русе те са едвам 1.9%. Според създателите на отчета таксите би трябвало да се базират на разноските за даване на услугата, а не да зависят от размера на постройката, както е в този момент.

Свързването към електроразпределителната мрежа е индикаторът, по който и трите страни са измежду най-зле представящите се в Европейски Съюз. Дори и в първенеца измежду 22-та града - Яш в Румъния, това лишава три месеца повече от междинното за съюза. Средно за шестте български града фирмите би трябвало да преминат през 5 процедури, които им лишават 236 дни и им костват сума, равна на 244.6% от годишния приход на глава от популацията. В рамките на страната най-високи са резултатите на Бургас, което се дължи на по-добрите оценки за надеждност на доставките и бистрота на цените. Във Варна пък процесът е най-ефективен - включва 5 процедури и лишава 200 дни. Най-трудно е свързването в София, където има 6 процедури, които лишават два месеца повече.

Регистрирането на благосъстоятелност е индикаторът, по който българските градове заемат последните шест позиции в районната ранглиста. Въпреки това процесът в България е по-бърз и на ниска цена от междинното в Европейски Съюз. Най-трудна е регистрацията в София, което ненапълно се дължи на доста по-големия размер, в сравнение с в другите градове.

България обаче може да се похвали с един от най-бързите и евтини процеси в Европейски Съюз във връзка с осъществяването на контракти през съда. Средно за шестте града това лишава 395 дни и коства 17.9% от цената на желае, без значение че адвокатските такси тук са близо два пъти по-високи от тези в Унгария. В рамките на страната най-лесно е осъществяването на контракти в Русе, където процедурата трае по-малко от 11 месеца, а най-трудно е в София - близо 19 месеца. Столицата е специфичен случай, защото натовареността на съдиите е доста по-голяма от тази в другите пет града.

Мястото на кмета

Когато дадена стопанска система не се развива добре, държавните управления нормално натъртват на фискални ограничения, които водят до увеличение на дълга. Вместо това ръководещите може да подкрепят средата за правене на бизнес, като понижат регулациите. И тук основно е използването им на локално равнище. Сравнението по градове демонстрира, че в обособените региони на страната регулаторните спънки за бизнеса са разнородни. Публичните институции също са с друга успеваемост - макар че са под една шапка, данъчните във Варна да вземем за пример работят по-бързо, когато става въпрос за регистрация по Данък добавена стойност от тези в София. Същото е и със съда. И колкото и да е необичайно, столицата ни изостава по отношение на множеството по-малки градове в страната.

Авторите на отчета оферират и вероятни решения за някои от проблемите въз основата на сполучливите образци в други градове и страни. Според тях въвеждането на електронно обслужване на едно гише по образеца на Унгария би улеснило приемането на позволение за градеж. Намаляването на броя изискуеми стъпки, както и на периода, нужен за присъединение към електроразпределителната мрежа, е от основно значение за улеснение на процеса в българските градове, който е доста по-продължителен от междинния за Европейски Съюз, считат анализаторите. Регистрирането на благосъстоятелност би било доста по-лесно и несъмнено, в случай че има продан на информация сред институциите - данъчната администрация, общините, имотният указател и Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Въвеждането на предсъдебно заседание при търговски разногласия пък би улеснило осъществяването на договорите.

Колкото и пакети от законодателни промени за облекчение на бизнес средата да одобри държавното управление обаче, решението къде една компания да влага зависи от локалните условия и съдействието на кмет, общинари и регионален шеф. Показва го и проучването - най-големите разлики сред градовете в дадена страна са там, където локалните управляващи имат по-голяма самостоятелност при създаването и използването на регулации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР