Страната осъмна с грешни и подвеждащи данни за разпространението на

...
Страната осъмна с грешни и подвеждащи данни за разпространението на
Коментари Харесай

Пълен хаос с данните за Covid-19 след спрените от Борисов брифинги

Страната осъмна с неверни и подвеждащи данни за разпространяването на ковид, ден откакто министър председателят Бойко Борисов разгласи завършек на постоянните утринни брифинги, излъчени по малките екрани. Те бяха сменени от особено основаната от " Информационно обслужване " платформа coronavirus.bg, от която обществото и медиите да се осведомят " свободно " и " изцяло транспарантно " за настоящото развиване на епидемията.

В петък сутринта обаче съвсем всички основни данни, оповестени на уеб страницата, бяха сбъркани. Разминаване имаше както в броя на новите случаи, по този начин и в броя на умрелите и направените проби. Отделно от това данните в системата за предходния ден се разминават и със обявеното на вчерашния брифинг от началника на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.
Така в медиите се появиха безусловно разнообразни тълкования на настоящата картина, които в последна сметка се наложи да бъдат изяснявани на нов брифинг, този път в Министерството на здравеопазването.

Тотално комплициране

Данните в платформата съобщаваха за 34 нови случая на ковид. А в действителност новите случаи са 35. Общият брой регистрирани случаи към 5 юни са 2627, а за 4 юни 2592. Допълнително комплициране сътвори фактът, че на утринния брифинг в четвъртък ген. Мутафчийски рапортува 2585 случая, а не 2592. Причината е, че след това данните са били обновени.

Шокиращо разминаване имаше и в броя на умрелите. Според coronavirus.bg за последното денонощие няма нови смъртни случаи. Данните към 5 юни обаче сочеха за 12 нови умряли по отношение на предния ден.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР