Страната ни влиза в битка с изтичането на мозъци. За

...
Страната ни влиза в битка с изтичането на мозъци. За
Коментари Харесай

МОН влиза в битка с изтичането на мозъци


Страната ни влиза в борба с приключването на мозъци. За задачата МОН се насочва към стратегии, с които да се подтиква финансово научната активност. Една от задачите е младите учени да се завърнат в страната ни. Затова ведомството взема решение да подтиква докторанти да работят на територията на страната.

Това изясни пред публицисти просветният министър Красимир Вълчев след съвещанието на Министерския съвет, съобщи Novini.bg.

„ Приехме одобряването на научни стратегии и одобряването на спомагателни прехвърляния по бюджетите на Българска академия на науките и държавните висши учебни заведения за увеличение на стипендиите на докторантите “, уточни министърът.

По думите му това ще е мощен сигнал за младите, че имат развиване в България.

„ Тези стратегии ще бъдат допълвани, те ще бъдат разширявани. Ще бъдат признати и спомагателни стратегии в други области “, съобщи още Вълчев.

Висшите учебни заведения също с огромен етнусиазъм одобряват стъпката към насърчаването на научни проучвания, изясни министърът. Програмите са на обща стойност 61 милиона лв.. Същевременно налице е и растеж при броя на докторантите.

„ Повечето действия ще са със период на осъществяване 3 години “, сподели още министърът.

Вълчев добави, че с 2 милиона лв. ще бъдат увеличени стипендиите на докторанти за идната година.

„ По програмата за млади учени за първи път регламентираме структурата постдокторанти “, съобщи министърът.

Мотивирането на български млади учени по стратегиите ще е 500 лв., в случай че имат трудова активност, както и 900 лв. в допълнение месечно, в случай че нямат трудова активност. Постдокторантите пък ще получават от 1 500 до 3 000 лв. на месец. Общата стипендия е 500 лева Чрез постановлението ще могат да бъдат получени спомагателни средства както 50 лева за месец, по този начин и 350 лева за месец.

„ Това, което следва оттук-нататък е научните организации да се обединят и да изготвят плановете. Една огромна част от тези стратегии са ориентирани към младежите “, разяснява още Вълчев.

"За първи път от 30 години насам България има политика за прекъсване на приключването на мозъци от страната ", изясни на собствен ред акад. Юлиан Ревалски.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР