Страната ни влиза в битка с изтичането на мозъци. За

...
Страната ни влиза в битка с изтичането на мозъци. За
Коментари Харесай

МОН атакува изтичането на мозъци, дават 2 млн. лв. за докторанти

Страната ни влиза в борба с приключването на мозъци.

За задачата МОН се насочва към стратегии, с които да се подтиква финансово научната активност. Една от задачите е младите учени да се завърнат в страната ни. Затова ведомството взема решение да подтиква докторанти да работят на територията на страната.

Това изясни пред публицисти просветният министър Красимир Вълчев след съвещанието на Министерския съвет.

„ Приехме одобряването на научни стратегии и одобряването на спомагателни прехвърляния по бюджетите на Българска академия на науките и държавните висши учебни заведения за увеличение на стипендиите на докторантите “, уточни министърът.

По думите му това ще е мощен сигнал за младите, че имат развиване в България.

„ Тези стратегии ще бъдат допълвани, те ще бъдат разширявани. Ще бъдат признати и спомагателни стратегии в други области “, съобщи още Вълчев.

Висшите учебни заведения също с огромен етнусиазъм одобряват стъпката към насърчаването на научни проучвания, изясни министърът. Програмите са на обща стойност 61 милиона лв.. Същевременно налице е и растеж при броя на докторантите.

„ Повечето действия ще са със период на осъществяване 3 години “, сподели още министърът.

Вълчев добави, че с 2 милиона лв. ще бъдат увеличени стипендиите на докторанти за идната година.

„ По програмата за млади учени за първи път регламентираме структурата постдокторанти “, съобщи министърът.

Мотивирането на български млади учени по стратегиите ще е 500 лв., в случай че имат трудова активност, както и 900 лв. в допълнение месечно, в случай че нямат трудова активност. Постдокторантите пък ще получават от 1 500 лв..

„ Това, което следва оттук-нататък е научните организации да се обединят и да изготвят плановете. Една огромна част от тези стратегии са ориентирани към младежите “, разяснява още Вълчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР