Страната ни трябва да стои максимално далеч от военния конфликт

...
Страната ни трябва да стои максимално далеч от военния конфликт
Коментари Харесай

Еньо Савов: Вдигнатото вето не е край, а начало на много труден работен процес за България с Република Северна Македония

Страната ни би трябвало да стои оптимално надалеч от военния спор в Украйна, безапелационен е докторът по интернационално право от Българска социалистическа партия - София
 
Вдигнатото несъгласие не е край, а начало на доста сложен работен развой за България с Република Северна Македония. Това съобщи Еньо Савов, лекар по интернационално право и член на Градския съвет на Българска социалистическа партия - София. Той представляваше социалистическата партия по време на спор за външната политика на България - " Лигата на младите гласоподаватели ", проведен от Студентската асоциация за проучване на интернационалните връзки, Националния юношески конгрес и Студентския клуб на политолога. Домакин на дебата, в който се включиха представители на всички водещи политически партии, беше Софийският университет " Св. Климент Охридски ". Участниците дебатираха по тематиката за рецесията в българо-македонските връзки, войната в Украйна и европейската интеграция на България.
 
" Хубаво е, че по тематиката за Македония сред политическите партии у нас няма огромни разлики. Това е общонационален въпрос, който е обвързван с отстояване не просто на българската история. Това е въпрос на горделивост, чест и национално съзнание за всеки от нас, разяснява доктор Еньо Савов. - За страдание, България избърза с Договора за добросъседство, който си има своите недостатъци. С него показахме, че страната ни има предпочитание да работи за европейската интеграция на Македония и се опитахме да заявим водеща роля, каквато ни приляга. Факт е, че Гърция съумя доста бързо да вземе своето в целия този развой и сложи ясни условия. При нас проблемите са доста ".
 
Д-р Савов означи, че по " Македонския въпрос " за България последните 4 години на процедура са изгубени. " През това време не отбелязахме напредъка, който на всички ни се искаше, добави той. - В последна сметка, беше направена последната крачка - България подвигна ветото. Това никога не значи завършек на " Македонския въпрос " за България. Тепърва нашата роля би трябвало да бъде засилена посредством упорита работа и отстояване на нашите претенции до осъществяването им. Това би трябвало да бъде декларирано ясно на нашите сътрудници. Трябва да го заявим всички - посредством партиите, посредством външната политика, посредством обществото и народа... В последна сметка, външната политика се прави от хора за хора и би трябвало да отстоява националния интерес ".
 
Според доктор Еньо Савов България би трябвало да стои оптимално надалеч от военния спор в Украйна. " Това не е наша война, сподели той. - Не бива да се включваме в нея посредством доставки на военна техника. Военните дейности в Украйна би трябвало час по-скоро да спрат. Решението на горещия въпрос би трябвало да бъде търсено посредством дипломация и разговор. Това заличаване на хора в 21-ви век би трябвало да спре неотложно! ".
 
Д-р Савов беше безапелационен, че влизането на България в Еврозоната би трябвало да се случи в верния миг, като бъдат обезпечени спестяванията и приходите на хората. " Би било потребно да бъде извършена необятна полемика и да има осведомителна акция по тематиката, сподели той. - Влизането на България в Шенгенското пространство би трябвало да стане оптимално бързо и без спомагателни условия, а поддръжката за това от канцлера на Германия го потвърждава ".
 

Източник: bspsf.bg
 
 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР